Az izraeli kormányfő puccsal vádolta meg az államelnököt és Gideon Szárt

Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy ellene készülő puccsal vádolta meg előbb Reuven Rivlin államelnököt, majd pártja, a Likud egyik vezető politikusát, Gideon Szár volt igazságügy-minisztert – jelentette csütörtökön a helyi média.

Gideon Szár csütörtökön a katonai rádióban utasította vissza a vádakat, amelyek szerint a közelgő választások után Netanjahut belső puccsal az útról félretolva próbálta volna megszerezni magának a kormányfői pozíciót.

A rádióban felszólította a kormányfőt és köreit, hogy támasszák alá bizonyítékokkal vagy vonják vissza ezeket az állításokat. Előzőleg, szerdán Rivlin üldözési mániának nevezte a miniszterelnök köreiből származó és a Netanjahu mindenkori álláspontját hűen tükröző Jiszrael Hajom (Izrael Ma) című, kormányközeli médiumban közzétett kijelentést, hogy az államfő másnak a kinevezését tervezi az ország élére Netanjahu választási győzelme után.

A Jiszrael Hajom szerdai száma szerint ugyanis Benjámin Netanjahu azért nem mert eddig előrehozott választásokat kiírni, mert attól tart, hogy hiába nyerné meg nagy többséggel a voksolást a Likud számára, utána az államelnök a jogkörével élve mást tenne meg helyette Izrael kormányfőjének.

Ennek megakadályozására a Likud kormányfőhöz közeli politikusai már meg is kezdték egy új törvénytervezet kidolgozását, amely megfosztaná azon jogkörétől az államfőt, hogy a választáson a kneszetbe bekerült pártok vezetőivel történt tanácskozás, ajánlásaik megismerése után eldönthesse, hogy kit kér fel az új kormány megalakítására.

Joszi Verter, a Háárec című újság politikai elemzője szerint Netanjahu valójában nem egy Rivlin- vagy Szár-féle puccstól fél, és nem ezért nem tesz lépéseket az előrehozott választásokért, noha a közvélemény-kutatások szerint pártja kiválóan szerepelhetne, hanem Aviháj Mandelblit legfőbb ügyész jövő év első hónapjaira várható döntésétől fél, mégpedig a vádemelésről korrupciós ügyeiben.

Amennyiben Mandelblit éppen az előrehozott választások kampányidőszakában, vagyis jövő év elején hozza nyilvánosságra, hogy vádat emel a kormányfő ellen, az jelentősen árthat pártjának, a Likudnak.

Amennyiben viszont ebben az időszakban még miniszterelnökként jelenik meg az ügyészségen, akkor Verter szerint hatalmának birtokában jó eséllyel olyan vádalkut köthet, amely megvédi a börtöntől, ha cserébe visszavonul a politikai élettől.

Akár lesznek előrehozott választások, akár nem, Izraelben ezekkel a vádaskodásokkal megkezdődött a választási év, ugyanis legkésőbb 2019 novemberében esedékes lesz az új parlament megválasztása.

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.