Izrael szerint Szíria rendelte meg a legutóbbi gázai rakétatámadásokat

Izrael szerint iráni támogatással Szíria rendelte meg a Gázai övezetből elindított legújabb palesztin rakétatámadásokat, ezért azzal fenyegetőzött, hogy katonai csapásokat mér Szíriában lévő iráni célpontokra. Az övezetben működő Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet pedig közölte, hogy leállítja az Izrael elleni rakétatámadásait, ha Izrael is felhagy az övezet elleni légitámadásokkal.

Palesztin szélsőségesek szombatra virradóra csaknem egész éjjel rakétákkal támadták Izrael területét, a hadsereg legfrissebb adatai szerint legalább 39 rakéta fenyegette az izraeli lakosságot, ebből 17-et elfogott a rakétaelhárító rendszer, a többi becsapódott különböző helyeken, de emberéletben nem esett kár. Izrael válaszul 80 légicsapást mért Gázai övezeti célpontokra. Az előző napi erőszakos tüntetéseken az övezet és Izrael határán hat palesztin meghalt, csaknem kétszáz megsebesült izraeli katonák lövéseitől.

Az izraeli hadsereg szóvivője újságíróknak nyilatkozva azt mondta szombaton: az Iszlám Dzsihádot Szíria kérte Izrael támadására, és Damaszkuszt ebben nyilvánvalóan támogatta az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat. Jonatán Konrikusz alezredes leszögezte: az izraeli válaszcsapásoknak „nem lesz földrajzi korlátjuk”. Más hírügynökség úgy idézte a szóvivőt, hogy Damaszkuszt a Szíriában jelen lévő al-Kudsz iráni alakulat biztosította támogatásáról a palesztin rakétatámadások megrendelésében.

A gázai palesztinok az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek péntekenként, és azért, hogy kapják vissza Izraeltől azokat a területeket, ahonnan el kellett menekülniük az 1948-ban megalakult zsidó államból. Az izraeli média pénteken azt jelentette, hogy egyezségre jutott Izrael és a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet arról, hogy utóbbi megfékezi az erőszakot a határ mentén hónapok óta zajló tüntetéseken, cserébe az övezet gazdasági könnyítéseket kap. A pénteki tüntetés a megállapodás ellenére erőszakossá vált.

A péntek éjjeli rakétatámadásokat feltehetőleg az Iszlám Dzsihád emberei követték el. A szervezetet Irán támogatja, és gyakran a Hamásztól függetlenül cselekszik – jegyezte meg az AP hírügynökség. Az izraeli válaszcsapások és az izraeli hadsereg Szíriára vonatkozó fenyegetése után azonban az Iszlám Dzsihád bejelentette, hogy szünetet tart Izrael támadásában, ha utóbbi is abbahagyja a légitámadást.

Az izraeli katonai szóvivő megjegyezte, hogy az övezetet irányító Hamászt teszik továbbra is felelőssé minden támadásért, mert szerintük a szervezet nem tesz meg mindent ezek megfékezéséért.