Jordánia nem hosszabbítja meg az Izraellel kötött békeszerződés egyik záradékát

benjamin netanjahu a jordan kirallyal
Benjamin Netanjahu miniszterelnök és II. Abdullah jordán király Jordániában 2014. január - fotó: Kobi Gideon / GPO

Egy ammani tömegtüntetést követően II. Abdullah jordán király bejelentette, hogy úgy döntött, nem hosszabbítja meg az 1994-es jordán-izraeli békeszerződés egyik záradékát, amely lehetővé tette két kis mezőgazdasági terület bérbeadását Izraelnek Arava és Naharajim régiókban.

Ezekről a területekről Izrael az 1994-es megállapodásban lemondott Jordánia javára. Ezt követően azonban Jordánia beleegyezett, hogy bérbe adja a területeket Izraelnek, hogy az izraeli gazdák megművelhessék a földet. A megállapodás tartalmazott egy megújítási záradékot 25 év elteltével, amit bármelyik fél egy év előzetes értesítéssel felmondhat.

Most, 24 évvel a megállapodás után, Jordánia hivatalosan bejelentette, hogy nem fogja meghosszabbítani a bérbeadást.

A jordán nagykövetség ugyanezt az üzenetet továbbította az izraeli külügyminisztériumnak Jeruzsálemben.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök reagálva a fejleményekre azt nyilatkozta, tárgyalni akar Ammannal, hogy a teljes megállapodás érvényben maradjon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSujkelet.live