Az ENSZ feketelistára tenné az Izraeli Nemzeti Vízműveket

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésterme - fotó: Jean-Marc Ferre / ENSZ

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének főbiztosa azzal fenyegeti a Mekorot (Izraeli Nemzeti Vízművek) vállalatot, hogy a zöldhatáron túli tevékenysége miatt a szervezet által 2017-ben létrehozott feketelistára helyezi a céget. A főbiztos szerint a Mekorot elveszi a vizet a palesztinoktól, és azt izraeli telepeseknek adja el – derült ki a ynet izraeli hírportál által megszerzett iratokból. A vállalat azt fontolgatja, hogy üzleti károkozás és rossz hírnév keltése miatt bepereli az ENSZ-t, amely szerintük jogtalanul tesz fel cégeket feketelistára, a nemzetközi jog szerint ugyanis a szervezet csak országokkal teheti ezt, vállalatokat nem sújthatna ilyen szankcióval.

A Mekorot válaszlevelében utalt rá, hogy a cég Izrael és a Palesztin Hatóság által aláírt egyezmény alapján jogszerűen működik Ciszjordániában, és felszólította a főbiztost, hogy tartózkodjon a céggel szembeni bármilyen intézkedéstől.

„Egyértelmű, hogy a feketelista egy Izraelellenes politikai agenda alapján jött létre, és egyetlen célja károkozás a Ciszjordániában működő vállalatoknak” – áll a vízművek levelében.

Mekorot izraeli vizmuvek

A feketelista létrehozásáról 2016-ban döntött az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, akkor még a jordán koronaherceg Zaid Raed-El Hussein vezetése alatt. A szervezet 2017 decemberében már nyilvánosságra akarta hozni annak a 206 cégnek a nevét, akiket szerintük szankciókkal kellene sújtani, mert üzleti tevékenységet folytatnak Ciszjordániában. A listán 143 izraeli, 22 amerikai és több nemzetközi cég szerepel mint káros, elítélendő vállalat, annak ellenére, hogy ezek a cégek több ezer palesztinnak adnak munkát a Területeken. Az ENSZ szankciókkal sújtaná többek között a Bank Leumit, a Bezeqet, a Coca-Colát, az Africa Israelt, a Tevát, az IDB-t, az Egged busztársaságot, a Netafimot, az Ahava kozmetikai céget, az Amisragast, a Hot kommunikációs és médiavállalatot, a Paz benzinkúthálózatot és a Rami Levy áruházláncot is.

Tavaly év végén amerikai és izraeli nyomásra a főbiztos elhalasztotta a lista publikálását, de a téma azóta is napirenden van, és a jordán herceget idén szeptember elsején leváltó új biztos, a chilei dr. Michelle nagyon eltökéltnek látszik a lista nyilvánosságra hozásával kapcsolatban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet.co.il