Előrehozott választások lesznek jövő márciusban – Netanjahu szerint nem

benjamin netanjahu izraeli miniszterelnok napszemuveges testoreivel
Fotó: Shutterstock

Nem újítják meg a tárcák átrendezésével a jelenlegi kormányt, hanem előrehozott választásokat tartanak Izraelben, miután a védelmi tárca éléről lemondott Avigdor Liberman pártja, az Izrael a hazánk (Jiszrael Béténu) kilépett a koalícióból – jelentette a ynet pénteken, de Netanjahu miniszterelnöki hivatala később tagadta ezt az értesülést.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök pénteken találkozott egyik koalíciós partnerével, Naftali Bennettel, hogy megvitassák a védelmi tárca esetleges átadását Bennetnek és pártjának, a Zsidó Otthonnak (Habájt Hajehudi), de megbeszélésük végén kiderült, hogy Mose Kahlon centrista Mindannyian (Kulanu) pártja mindenképpen az eredetileg jövő novemberben esedékes választások előrehozatalát akarja, és nem egyezik bele a tárcák átrendezésébe a kormány fennmaradásának néhány hónapos meghosszabbítása érdekében.

Ezt az izraeli médiában megjelent értesülést röviddel megjelenése után Benjamin Netanjahu miniszterelnöki hivatala közleményben tagadta.

“Mindent el kell követni a jobboldali kormány megmentése érdekében, s nem szabad megismételni az 1992-ben elkövetett történelmi hibát, amikor megbuktattak egy jobboldali kabinetet, és hatalomra juttatták a baloldalt, és az oslói egyezmény tragédiáját hozták Izraelre” – közölte.

A kormányfői közlemény szerint Netanjahu arról tájékoztatta Bennettet, hogy a miniszterelnök kezdetben átveszi a védelmi portfóliót a “jelenleg az izraeli állam előtt álló végzetes kihívások” miatt.

A jövő hét elején a miniszterelnök tárgyalásokat folytat a koalíciós vezetőkkel, és “bízik a miniszterek felelősségtudatában, hogy nem követik el a történelmi hibát a jobboldali kormány megdöntésével”.

A Mindannyian a lehető leghamarabbi időpontot szeretné, és már márciusban megtartaná a voksolást, Netanjahu viszont a 10-es csatorna híradása szerint minél későbbre tenné azt. A végleges időpontról vasárnaptól egyeztetnek a pártok vezetői.

A ynet szerint a pártok képviselői a 2019. március 26-i időpontot tekintik a legvalószínűbbnek.