Összecsapások voltak a Gázai övezet határánál

Legalább 41 palesztin megsérült pénteken a Gázai övezet határánál, ahol palesztin tiltakozók csaptak össze izraeli katonákkal – számoltak be palesztin egészségügyi tisztségviselők.

A 41 sérült közül tizenhárman éles töltényektől sebesültek meg, míg nyolcan gumilövedékektől – közölte a palesztin Vörös Félhold.

Az összecsapás akkor kezdődött, amikor péntek délután, a déli imát követően, egy menetben tizenkétezer palesztin érkezett az izraeli-palesztin határkerítéshez, hogy részt vegyen a március vége óta rendszeressé vált tüntetésen, amelyen a palesztinok az övezet blokádja és a palesztin területek megszállása ellen tiltakoznak.

Szemtanúk elmondták, hogy a tüntetők autógumikat gyújtottak fel, míg az izraeli katonák könnygázgránátokat, gumilövedékeket lőttek ki, illetve éles lőszerrel tüzeltek.

Abdul-Latíf al-Kanua, az övezetet irányító radikális Hamász palesztin szervezet szóvivője azt mondta, addig fognak tüntetni, amíg el nem érik céljukat, a Gázai övezet blokádjának feloldását.

A Hamász 2007-ben vette át az uralmat a mintegy 2 millió lakosú zóna fölött, amely azóta blokád alatt áll, így súlyos gazdasági gondokkal és humanitárius válsággal küzd. A lakosság több mint negyven százaléka munkanélküli.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.