Kedden sztrájk! – A családon belüli erőszak ellen tiltakozunk

veszhelyzet nok elleni eroszak
Ez vészhelyzet

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Egyre bővül azon önkormányzatok és cégek sora, akik bejelentették, hogy szabadság vagy táppénz nélkül is engedélyezik dolgozóik számára, hogy részt vegyenek a keddi általános sztrájkon, amely a nők elleni családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmet.

Először csak négy nagyváros, Tel-Aviv, Haifa, Rishon Lecion, Beer-Sheva önkormányzata jelentette be, hogy támogatja a sztrájkot, de mostanra számos zsidó és arab település vezetői is áldásukat adták arra, hogy dolgozóik részt vegyenek a tiltakozó gyűléseken. A jeruzsálemi önkormányzat elviekben támogatja a kezdeményezést, de még nem született meg a döntés, hogy engedélyezik-e a keddi munkabeszüntetést.

November 25-én a Nők elleni erőszak nemzetközi napján több száz nő vonult fel Tel Avivban a családon belüli erőszak és a szexizmus ellen tiltakozva. A hangulatot fokozta, hogy a kormány november végén úgy döntött, elutasítja azt az ellenzéki javaslatot, amely a nők elleni erőszakkal foglalkozó parlamenti bizottság felállítását javasolta, és a témát miniszteri hatáskörbe utalta.

Bár az idei költségvetésben 250 millió sékelt különítettek el a nők jogainak védelmére, a gyakorlatban ennek alig 10 százalékához jutottak hozzá a témával foglalkozó különböző non-profit szervezetek. A tiltakozáson több parlamenti képviselőnő is részt vett, többek között Merav Michaeli, Tamar Zandberg és Tzipi Livni, akik a kormány szigorúbb fellépését sürgették a családon belüli erőszak és a nők elleni gyilkosságok ügyében.

- Hirdetés -

A sztrájkot kiváltó utolsó csepp a pohárban a rendőrség múlt heti bejelentése volt, miszerint megtalálták a 16 éves Yara Ayoub holttestét galileai szülőfalujában, Jishben. A tinédzser lány hat napja tűnt el, a gyilkossággal egy 28 éves helyi lakost vádol a rendőrség. Majd néhány órával később egy másik gyilkosságról szóltak a hírek: ennek áldozata a 13 éves tel-avivi Sylvana Tsegai volt, akit anyja korábbi élettársa erőszakolt meg, majd oltotta ki az életét.

A következő napokban várhatóan több kisebb helyi tiltakozó gyűlés lesz, ma kora reggel Tel-Avivban, Haifán, Beer-Sheván, délelőtt pedig Jeruzsálemben, a Kneszet előtt demonstráltak a nők jogaiért.

A résztvevő cégek és szervezetek száma folyamatosan bővül, a sztrájkot szervező csoport FB oldalán tájékozódhatnak a részletekről.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?