Kedden sztrájk! – A családon belüli erőszak ellen tiltakozunk

veszhelyzet nok elleni eroszak
Ez vészhelyzet

Egyre bővül azon önkormányzatok és cégek sora, akik bejelentették, hogy szabadság vagy táppénz nélkül is engedélyezik dolgozóik számára, hogy részt vegyenek a keddi általános sztrájkon, amely a nők elleni családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmet.

Először csak négy nagyváros, Tel-Aviv, Haifa, Rishon Lecion, Beer-Sheva önkormányzata jelentette be, hogy támogatja a sztrájkot, de mostanra számos zsidó és arab település vezetői is áldásukat adták arra, hogy dolgozóik részt vegyenek a tiltakozó gyűléseken. A jeruzsálemi önkormányzat elviekben támogatja a kezdeményezést, de még nem született meg a döntés, hogy engedélyezik-e a keddi munkabeszüntetést.

November 25-én a Nők elleni erőszak nemzetközi napján több száz nő vonult fel Tel Avivban a családon belüli erőszak és a szexizmus ellen tiltakozva. A hangulatot fokozta, hogy a kormány november végén úgy döntött, elutasítja azt az ellenzéki javaslatot, amely a nők elleni erőszakkal foglalkozó parlamenti bizottság felállítását javasolta, és a témát miniszteri hatáskörbe utalta.

Bár az idei költségvetésben 250 millió sékelt különítettek el a nők jogainak védelmére, a gyakorlatban ennek alig 10 százalékához jutottak hozzá a témával foglalkozó különböző non-profit szervezetek. A tiltakozáson több parlamenti képviselőnő is részt vett, többek között Merav Michaeli, Tamar Zandberg és Tzipi Livni, akik a kormány szigorúbb fellépését sürgették a családon belüli erőszak és a nők elleni gyilkosságok ügyében.

A sztrájkot kiváltó utolsó csepp a pohárban a rendőrség múlt heti bejelentése volt, miszerint megtalálták a 16 éves Yara Ayoub holttestét galileai szülőfalujában, Jishben. A tinédzser lány hat napja tűnt el, a gyilkossággal egy 28 éves helyi lakost vádol a rendőrség. Majd néhány órával később egy másik gyilkosságról szóltak a hírek: ennek áldozata a 13 éves tel-avivi Sylvana Tsegai volt, akit anyja korábbi élettársa erőszakolt meg, majd oltotta ki az életét.

A következő napokban várhatóan több kisebb helyi tiltakozó gyűlés lesz, ma kora reggel Tel-Avivban, Haifán, Beer-Sheván, délelőtt pedig Jeruzsálemben, a Kneszet előtt demonstráltak a nők jogaiért.

A résztvevő cégek és szervezetek száma folyamatosan bővül, a sztrájkot szervező csoport FB oldalán tájékozódhatnak a részletekről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.