Washington blokkolja izraeli F-16-os harci repülőgépek eladását Zágrábnak

Izraeli f16-os vadászgép - fotó: Wikipédia

Az Egyesült Államok blokkolja tizenkét darab izraeli F-16C/D Barak használt harci repülőgép eladását Horvátországnak, amiről a horvát kormány idén márciusban hozott döntést – közölte a Jutarnji List című horvát napilap pénteken izraeli forrásokra hivatkozva.

A lapinformációt a nap folyamán a zágrábi amerikai nagykövetség megerősítette.

Izraeli sajtójelentések szerint – melyeket a horvát lap idézett – James Mattis védelmi miniszter nem engedélyezte Izrael számára a harci repülőgépek eladását Horvátországnak, ugyanis Washington hozzájárulására is szükség van ahhoz, hogy az Egyesült Államoktól vásárolt gépeket harmadik országoknak eladjanak. Washington azt sérelmezi, hogy Izrael – miután korszerűsítette a repülőgépek elektronikai rendszerét – “tisztességtelen haszonra akar szert tenni a valójában amerikai gépek értékesítésével”.

A horvát védelmi minisztérium tavaly júliusban öt országtól – Svédországtól, Görögországtól, Izraeltől, az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától – kért ajánlatot harci gépek beszerzésére. Dél-Korea kivételével mindegyik küldött ajánlatot. Zágráb a kedvező ár miatt az izraeli gépek mellett döntött. A pályázatra az Egyesült Államok az új F-16 Block 70 típussal jelentkezett.

Az izraeli harci repülőgépek a jelenleg a horvát légierőnél rendszeresített, korszerűtlen, még a volt Szovjetuniótól vásárolt, nagyjavításon átesett MiG-21 Bisz harci és UM gyakorló repülőgépeket váltanák fel. Előbbiek közül jelenleg mindössze egy vagy kettő repül, és azok is minimális időt töltenek a levegőben.

Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter pénteken újságíróknak a hírrel kapcsolatban úgy nyilatkozott: “Mi Horvátországban erről semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk, amennyiben lesz ilyen, ismertetjük a horvát közvéleménnyel.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.