“Ha az önkormányzatoknál lehetséges zsidó-arab koalíció, miért ne lehetne kormányzati szinten is?” – teszik fel ma Izraelben egyre többen a kérdést. Aggodalommal vagy reménykedve.

A pár héttel ezelőtt tartott önkormányzati választások eredményeinek fényében ez nem meglepő. Több vegyes lakosú városban is zsidó-arab választási szövetség szerezte meg a győzelmet.

Dr. Einat Kalisch-Rotem, Haifa új polgármestere – fotó: Wikipedia

Például Haifán, ahol Einat Kalisch-Rotem, a város új vezetője arab származású alpolgármester kinevezéséről döntött.

Netanjahu és ultraordodox belügyminisztere, Deri, élesen ellenezték a döntést, mert szerintük Mrag’a Za’atara a Hamaszt és a Hezbollahot támogatja. A polgármester és a választási szövetségre szavazó haifaiak nem így gondolták. A koalíció és az alpolgármester személye a politikai nyomás ellenére sem változik. Egyelőre.

Izraelben nincs nagyságrendbeli különbség az elkötelezett jobb- és baloldali szavazóbázis között. A jobboldal természetes szövetségesei az ultraortodox, haredi pártok. A baloldal viszonylag könnyen győzhetne, ha szövetségre lépne arab pártokkal. Ez sok hazafias érzelmű izraeli szemében árulással felérő szövetség lenne, ezért eddig hiper-óvatosan viszonyultak a kérdéshez. Néhány vezető baloldali politikus viszont már tavaly egyértelművé tette, hogy elvileg nem tartja kizártnak: a jövőben arab pártoknak is helye lehet az izraeli kormányban.

(Frissítés: Mrag’a Za’atara, a kommunista párt jelöltje lemondott párttársa javára az alpolgármesteri székről. Miri Regev kultúrális és sportminiszter az utóbbi kinevezését is ellenzi – hasonló okokból.)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.