Tel-Avivban építi fel Izrael legmagasabb, 91 emeletes toronyházát az Azrieli csoport.

A spirálalakú torony ott fog megépülni, ahol több évtizeden keresztül a legendás Yedioth Ahronoth-ház állt. Hat év alatt 2,5 milliárd sékelből húzzák fel az Azrieli-komplexumban, és jóval magasabb lesz a már álló három, kör-, háromszög-, és négyzetalakú felhőkarcolónál – közölte szerdán az ingatlanfejlesztéssel is foglalkozó és bevásárlóközpontokat működtető vállalatbirodalom.

spiral felhokarcolo tel aviv
Ábra: KPF

A toronyház 350 méter magasra fog emelkedni, és 91 emeletes lesz, és ha elkészül, várhatóan a legmagasabb épület lesz Izraelben, legalábbis amíg felépül a “városok közti torony”, melynek magassága 100 emeletes lesz.

spiral felhokarcolo tel aviv2
Ábra: KPF

Az új felhőkarcolót a New York-i székhelyű Kohn Pedersen Fox tervezi, amelynek nevéhez a világ 10 legmagasabb felhőkarcolója közül öt fűződik. Az épületben irodák, lakások, üzletek lesznek, és egy szálloda is működik majd benne.

spiral felhokarcolo tel aviv1
Ábra: KPF

A vállalatcsoport közleménye szerint az Azrieli-komplexum negyedik felhőkarcolójának alakja egy csigaház görbületeiből, a történelemből, a kultúrából merít ihletet, beleértve a Bauhaus vonalakat és az ősi tekercsek alakját. Az új torony a meglévő Azrieli Centerhez kapcsolódik, bővítve a bevásárlóközpontot és egy 1500 parkolóhellyel rendelkező parkolót, valamint egy növényekkel teli tetőt, amely városi parkként szolgál majd.

A komplexumban működik Izrael egyik legnagyobb forgalmú bevásárlóközpontja, amelyet 13 ezer négyzetméterről 50 ezer négyzetméterre növelnek.

spiral felhokarcolo tel aviv3
Ábra: KPF

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI