A hadsereg elkezdte a Hezbollah-alagutak betömését

izraeli hadsereg teherauto
Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az Izraeli Védelmi Erők csütörtökön elkezdte az Északi Pajzs-művelet során feltárt Libanonból Észak-Izraelbe átnyúló Hezbollah-alagutak megsemmisítésének folyamatát.

A föld alatti járatok jelentette fenyegetés elhárítására és annak megakadályozására, hogy a Hezbollah terrorszervezet használatba vehesse őket és végrehajtsa tervét, a hadsereg számos eljárást és eszközt fog alkalmazni.

Ronen Manelis dandártábornok, a hadsereg szóvivője hangsúlyozta, hogy bár az alagutak semlegesítésére izraeli területen kerül sor, a Hezbollah nem fogja tudni használni a járatokat a saját térfelén. A hadsereg továbbá jelezte, hogy a határ mentén elhelyezkedő többi alagút megtalálására irányuló művelet a terv szerint folytatódik.

“A libanoni kormány a felelős a libanoni területen ásott alagutakért. Ez Izrael szuverenitásának és az 1701-es sz. ENSZ-hatarozat súlyos megsértésének számít” – mondta Manelis.

A Gázai övezet terrorszervezetei által ásott alagutakkal ellentétben a libanoni határon talált járatok mindegyike különböző jellemzőkkel bír, egyeseket betonelemekkel erősítettek meg, míg másokat sziklába vájtak.

Bár a hadsereg nem árulta el mit fog használni az alagutak lezárására, a semlegesítéshez nem fognak robbantást alkalmazni.

Az alagutak elpusztításának folyamata Manelis elmondása szerint időt vesz igénybe, és valószínűleg belenyúlik az éjszakába. Csütörtökön csak néhány alagutat semmisítenek meg, a többi semlegesítésére a jövőben kerítenek sort.

A hadsereg figyelmeztette a libanoni lakosságot, hogy ne közelítsenek az alagutak nyílásához és ne tartózkodjanak közelükben.

A potenciális sérülések elkerülése érdekében az önkormányzatok és az izraeli oldalon feltárt alagutak közelében fekvő közösségek lakói is tájékoztatást kaptak az izraeli hadsereg tevékenységeiről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSujkelet.live