A minap 15 éves kislányom bejelentette, hogy válik, már lájkolta is a válását. Furcsán nézhettem rá, mire elmagyarázta, hogy kampány megy az interneten, hogy váljunk el a palesztinoktól, és ő bizony már válik is.

Fellélegeztem, mondtam neki, én is válok tőlük, linkeljen a nevemben is. Így találtam rá az új izraeli kampányra https://www.cis.org.il/ amely felszólítja Netanjahut, hogy Izrael biztonsága érdekében váljon el a palesztinoktól.

Igen, egyetértek, valódi biztonságunk, és nem az annak nevében folytatott álságos pampogás és propaganda érdekében már rég el kellett volna válnunk egymástól, de nyomban rám tört a szkepszis: ahogy a Bibi uralma alatt eltelt rengeteg év mutatja, előbb fog ő elválni Sarától, mint a palesztinoktól. Pedig ugye az is képtelenségnek hat, már a gondolata is…

Biztos, hogy pont Netanjahutól kell kérni az ország legfőbb gondjának megoldását, azt a bizonyos régen esedékes válást? Nem volt rá elég ideje, ha el akart volna válni?

Dehogynem! De neki úgy kell az állandóan kis lángon tartott palesztin viszály, mint egy falat kenyér. Nagy bajban van, ha nem tud ezzel riogatni, olyankor kerül elő a libanoni Hezbollah, vagy a mindig kéznél lévő iráni fenyegetés. Uralma addig biztosított, amíg sikerül bizonytalanságban és félelemben tartani Izrael népét. Mert különben előjönnek a megélhetési nehézségek, a fiatal párok lakáshoz jutásának egyre komolyabb gondja, az oktatási költségek emelkedése, a társadalom egyre súlyosabb kettészakadása, illetve a szegények egyre reménytelenebb leszakadása.

Tehát igenis, váljunk már el a palesztinoktól, Izrael számára ez lenne a legfontosabb, az ország helyzetét alapjában megjavító lépés. De azt is gondoljuk meg, kitől kérjük ezt, ha komolyan gondoljuk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.