Titokban több iraki delegáció is Izraelben járt

iraki zaszlo
Fotó: Bryan Jones / Flickr

Három iraki delegáció járt Izraelben az elmúlt hónapokban, a látogatások során pedig a síita-szunnita vegyes küldöttség több magas rangú izraeli tisztségviselővel is találkozott – erősítette meg a médiaértesüléseket Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője hétfőn a dpa német hírügynökségnek.

Az iraki parlament alelnöke vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. Nahson hozzátette, a látogatásokat pozitív lépésként értékelik, és világos jelzésnek tartják arra nézve, hogy országának párbeszédet kell folytatnia a térségbeli államokkal, elsősorban Irakkal. Az izraeli Hadasot televízió hírműsora szerint a küldöttségek, amelyek közül a legutóbbi a múlt hónapban járt az országban, titokban érkeztek. Értesülése szerint összesen tizenöt magas rangú irakiról van szó, köztük helyi vallási vezetőkről, síitákról és szunnitákról egyaránt. A küldöttség találkozott magas rangú izraeliekkel, tudósokkal és iraki zsidó szakértőkkel, továbbá meglátogatták a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontot is.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szintén említést tett olyan arab országokkal zajló színfalak mögötti megbeszélésekről, amelyek közül sok nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a zsidó állammal. Tavaly októberben Netanjahu ellátogatott Ománba, ahol találkozott Kábúsz bin Szaíd szultánnal is. 1996 óta ez volt az első alkalom, hogy izraeli vezető a szultanátusba látogatott. Eközben az iraki parlament alelnöke, Szejid Hasszán Karím al-Kabi felszólította az iraki külügyminisztériumot, vizsgálja ki az izraeli látogatásokat. Al-Kabi a közleményében azt is hozzátette, a parlament külügyi bizottságát felszólították, fedje fel azoknak a hivatalos személyeknek a nevét, akik felkeresték “a megszállt területet” (Izraelt), különös tekintettel az iraki parlament tagjaira.

A megszállt területek meglátogatása elfogadhatatlan, és érzékeny pont a világon minden muszlim számára – áll a közleményben.

Irak egyike volt azoknak az arab országoknak, amelyek Izrael 1948-as megalakulásakor hadat üzentek a zsidó államnak.