Sikeresen vizsgázott Izrael nagy hatótávolságú rakéták elleni Nyíl-3 légvédelmi rakétája

Sikeresen vizsgázott az izraeli védelmi minisztérium kísérletében a Nyíl-3 nevű, nagy hatótávolságú rakéták megsemmisítésére szolgáló rakétarendszer, amelynek célja az Iránban jelenleg fejlesztés alatt álló precíziós rakéták elleni védelem – jelentette kedden a Jediot Ahronot című újság honlapja, a ynet.

A sikeres kísérletben a radar időben észlelte az Izrael középső részén reggel kilőtt ballisztikus rakétát, amit eltalált és megsemmisített az ellene útnak indított elfogó rakétával. “Ez fontos mérföldkövet jelent Izrael védelmi képességében a jelenlegi és jövőbeli fenyegetésekkel szemben” – hangsúlyozta közleményében a védelmi minisztérium.

A Nyíl-3 rendszerét az izraeli légi hadiipar és a légierő együtt dolgozta ki a Pentagonon belül működő amerikai Rakétavédelmi Ügynökséggel (MDA). Az új rakétarendszer a ballisztikus rakétákat radarral felfedezi, átadja adataikat az irányító központnak, amely azokat elemezve megtervezi az elfogórakéta útvonalát, majd a légkörön kívül megsemmisíti a lövedékeket.

Reuven Rivlin államelnök gratulált a légierőnek a sikeres tesztelés után, amelyre az előzetes tervek szerint, de egy biztonsági szempontból különösen feszült időszakban került sor. A légvédelem Vaskupola nevű rendszere két nappal korábban fogott el egy Golán-fennsíkon lévő izraeli síparadicsomra Szíriából kilőtt iráni rakétát, s a támadást Izrael hétfőn Szíriában lévő iráni célpontok ellen végrehajtott légicsapásokkal torolta meg.

Az izraeli csapásokban az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) legfrissebb jelentése szerint 21 ember halt meg, szemben a 11 halottról szóló hétfői közléssel. A halálos áldozatok közül hat a szíriai rezsim katonája volt, de 15 külföldi is életét vesztette, köztük a Szíriában harcoló iráni erők 12 tagja – tette hozzá a nagy-britanniai központú megfigyelő csoport.

Az izraeli hadsereg legutóbb tavaly júniusban hajtott végre rakétavédelmi kísérletet, amelyben ellenőrizték Izrael három szintű, összetett légvédelmének működését: a nagy hatótávolságú rakéták ellen védő Nyíl-3, a közép hatótávolságú rakéták ellen védelmet biztosító Varázspálca, és a néhány kilométerről indított, harcászati rakétákat elfogó Vaskupola nevű védelmi rendszert.

Az Iránból útnak indított rakéták ellen is bevethető Nyíl-3-at tavaly februárban külön is vizsgálták, de akkor nem valódi ballisztikus rakéta, hanem csak szimulált célpont ellen. Ezen kísérlet után az év végéig Alaszkában egy hatalmas és lakatlan területen tovább tesztelték az Izraelben az ország kis területe miatt nem utánozható tényezőket.