Bekérették a lengyel külügyminisztériumba Izrael nagykövetét egy Netanjahunak tulajdonított kijelentés miatt

Bekérettek pénteken a lengyel külügyminisztériumba Izrael nagykövetét az izraeli sajtóban megjelent cikk miatt, amely Benjamin Netanjahu miniszterelnök holokauszttal kapcsolatos nyilatkozatát idézi – közölte a PAP lengyel hírügynökséggel a varsói külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő szerint Varsó több információt szeretne szerezni erről, és ismertetni akarják a nagykövettel a lengyel álláspontot is. 

A Jerusalem Post izraeli lap csütörtök este azt írta, Netanjahu aznap, varsói látogatása végén azt mondta, hogy “a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”.

Izrael varsói nagykövete péntekre virradóra a lengyel miniszterelnöki hivatalhoz továbbított közleményében tagadta, hogy Netanjahu ezt mondta. Netanjahu kérésére a lap is helyesbítést közölt, azt írta, hogy ezzel szemlátomást le is zárult a “diplomáciai válság” a két ország között.

Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök pedig a nagyköveti közlemény nyomán “ártalmas újságírói manipulációnak” minősítette a Jerusalem Post írását. A helyesbítés előtt Andrzej Duda lengyel elnök azt írta a Twitteren: amennyiben Netanjahu szavai “valóban úgy hangzottak, ahogy a média idézi”, kész lengyelországi helyszínt biztosítani a V4-ek és Izraeljövő heti jeruzsálemi találkozójának. Ez lesz a közép-európai országcsoport első olyan találkozója, amelyet Európán kívül tartanak.

Az izraeli nagykövettel megtartott találkozó után, péntek délután Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes sajtóértekezleten közölte: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megbízásából azt kérte, hogy az izraeli fél “egyértelműen fogaljon állást” Netanjahunak az izraeli sajtóban idézett kijelentése kapcsán. “Az eddigi magyarázatokat nem tartjuk közérthetőnek” – fűzte hozzá a diplomata.

A V4-csúcstalálkozó sorsa iránt érdeklődő újságírónak Szynkowski vel Sek elmondta: ez ügyben “semmilyen új döntés nem született”. Csütörtökön a lengyel kormányszóvivő közölte: Netanjahu és Morawiecki aznapi kétoldalú egyeztetésükön többek között az Izreallel bővített V-4 formátumú együttműködésről beszéltek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.