Katonai hírszerzés: a Hamász a közeljövőben háborút indíthat Izrael ellen

A Gázából kilőtt páncéltöró rakéta miatt felrobbant autóbusz 2018. november 12. - fotó: Izraeli Hadsereg

A katonai hírszerzés szerdán közzétett jelentése szerint a Hamász terrorszervezet a közeljövőben háborút indíthat Izrael ellen, hogy a nemzetközi szimpátia kivívásával megnyissa a nemzetközi pénzcsapokat a Gázai övezet számára.

Az Izraeli Védelmi Erők úgy véli, hogy a Hamász vagy az Irán által támogatott második legnagyobb gázai terrorista csoport, a Palesztin Iszlám Dzsihád megpróbálhatja háborúba sodorni Izraelt egy határ mentén végzett alacsony szintű, de jelentős támadással – például egy újabb buszra kilőtt páncéltörő rakétatámadással, vagy egy felfedezetlen alagútból indított rajtaütéssel.

A hírszerzés értékelése szerint, melyből egy részletet szerdán ismertettek az újságírókkal, míg az izraeli hadsereg az északi arénát – Libanont és az iráni jelenlétet Szíriában – tekinti a zsidó állam előtt álló nagyobb kihívásnak, közvetlen fenyegetést a Gázai övezet jelent számára.

Ennek fényében az Izraeli Védelmi Erők új vezérkari főnöke, Aviv Kochavi altábornagy felszólította a hadsereget, hogy aktualizálja a műveleti terveket a Gázai övezetben folytatott harcokra vonatkozóan.

„Gáza, amint azt az éves hírszerzési értékelés is megjegyzi, a legingatagabb régió, és fennáll a veszélye, hogy a terrorista csoportok támadást kezdeményeznek [Izrael ellen]. A vezérkari főnök – abban a régióban – a felkészültség javítását jelölte meg elsődleges feladatnak” – közölte a hadsereg. „A célpontok meghatározása bővülni fog – mind a megtorlócsapások, mind az övezetben manőverező szárazföldi erők segítése érdekében.”

Kochavi ezen kívül felszólította a katonaságot, hogy vásároljon további két Vaskupola rakétavédelmi rendszert. Jelenleg az izraeli légierőnek nyolc ütege van – hatot sorkatonák, és kettőt tartalékosok működtetnek. „2019 végéig 10 üteg üzembe helyezése van tervben az ország egész területén – nyolcat sorkatonák, és kettőt tartalékosok működtetnének.”

Az izraeli hadsereg úgy véli, hogy a Hamásznak nem érdeke egy hosszú konfliktus kezdeményezése Izraellel, egy rövid ám intenzív harc viszont annál inkább. Az összecsapás eredményeként tárgyalásokat folytathatna egy olyan tűzszüneti megállapodásról, mely javítana gazdasági és politikai helyzetén.

A gázai háborús potenciált erősíti, hogy az elmúlt hónapokban a Palesztin Iszlám Dzsihád is egyre nagyobb hajlandóságot mutatott az izraeli csapatokkal való összeütközésre a Hamász ellenkezésének dacára. A hónap elején az Irán által támogatott terrorszervezet mesterlövésze tüzet nyitott egy izraeli tisztre. A golyó a tiszt sisakjába fúródott, enyhe sérüléseket okozva.

A Hamász vasárnap – több hét csend után – aktiválta az éjszakai zavargásokért felelős egységét a határkerítés mentén.

Tekintettel az új erőszakhullám kitörésének lehetőségére, Kochavi utasította a hadsereget, hogy készítsen különböző válaszreakciókat a lehetséges gázai forgatókönyvekre.

A teljes cikk itt olvasható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSujkelet.live