Magyar kereskedelmi képviselet nyílik Izraelben

A Visegrádi Négyek jeruzsálemi találkozója a lengyel és az izraeli miniszterelnökök múlt heti konfliktusa miatt meghiúsult. Benjamin Netanjahu a már Izraelben tartózkodó cseh, szlovák és magyar kormányfőkkel kétoldalú találkozókon beszélt a három visegrádi állam és Izrael együttműködési lehetőségeiről.

Andrej Babiš cseh és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bilaterális találkozóján szó esett a két ország együttműködéséről a vízgazdálkodás és a hulladékkezelés területén, illetve az izraeli szakértelem megosztásáról az orvosi marihuána csehországi bevezetésében.

A cseh sajtótájékoztatón tűt nem lehetett leejteni, a cseh média képviselői hatalmas számban elkísérték kormányfőjüket. A magyar sajtótájékoztatón Orbán Viktor magyarul köszöntötte a magyar sajtó csekély számú képviselőinek csoportját (magyarországi MTI, Új Kelet, izraeli magyar nyelvű újság).

orban viktor es benjamin netanjahu izraeli magyar targyalas talalkozo
Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Benjamin Netanjahu felsorolta a kétoldalú megbeszélés témáit, megköszönte a magyar kiállást Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben, hangsúlyozta a két kicsi, de demokratikus állam szabadságon, békén és jóléten alapuló közös értékeit és érdekeit, az iszlám terrorizmus elleni harcot, a szoros és gyümölcsöző együttműködést a kutatás, a tudomány, a környezetvédelem és a sport területein, az utóbbit szimbolikus együttműködésként említve a 2019-es Európai Maccabi Játékok budapesti helyszínén a biztonság izraeli–magyar együttes biztosítása miatt.

Orbán Viktor a magyar–izraeli diplomáciai kapcsolatok újraindításának 30. évfordulóját köszöntötte, az antiszemitizmus és a migráció globális hatásának visszaszorítását hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a magyar kormány támogatja a magyar zsidókat, a Budapesten megrendezendő Maccabi Játékokkal is. Az izraeli–magyar kapcsolatokra visszatérve megemlítette, hogy 210 izraeli cég ötezer-ötszáz magyar alkalmazottal rendelkezik Magyarországon.

Az Orbán–Netanjahu találkozó legfontosabb témája a Magyar Nagykövetség Jeruzsálembe tervezett kiterjesztése volt. A kereskedelmi képviselet jeruzsálemi helyéről, illetve megnyitásának dátumáról nem esett szó.

orban viktor benjamin netanjahu_2
Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.