Magasan vezet a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a csütörtök hajnalban Beni Ganz és Jair Lapid pártjából egyesült új, Kék-fehér nevű centrista párt – jelentette a 13-as kereskedelmi tévécsatorna esti híradása. 

Az izraeli média élőben közvetítette a Kék-fehér nevű párt bemutatkozását, amelyen Beni Ganz, az új párt vezetője mondott beszédet, aki az április 9-i választások után, esetleges győzelmük esetén két és fél évig vezetné a kormányt, hogy utána átadja a helyét a kormányzati ciklus hátralévő idejére Jair Lapidnak. 

Ganz beszédében bejelentette, hogy a Kék-fehér párt Izrael legendás gondolkodóinak és államférfijainak, Herzl Tivadarnak, Zeév Jabotinskynek, David Ben Gurionnak, Menáhem Beginnek, Jichák Rabinnak és Ariel Saronnak az örökségét kívánja követni. A gondosan megválogatott politikusok között egyaránt szerepeltek bal- és jobboldaliak. 

Ganz hangsúlyozta, hogy egyformán hangsúlyt kívánnak helyezni a biztonsági kérdésekre és az emberek megélhetési kérdéseire, jólétére. Ganz azt is közölte, hogy az egyesülést létrehozó tárgyalásokon emlékeztek arra, hogy édesanyja a második világháború végén egy épületben lakott Budapesten, a gettóban Lapid édesapjával. 

kahol lavan kek feher part

A 13-as kereskedelmi tévé közvélemény-kutatási adatai szerint, ha ma lennének a választások, akkor az izraeliek az új párt harminchat képviselőjét választanák be a kneszetbe, miközben a kormányzó jobboldali Likud párt csak huszonhat mandátumot szerezne. A 12-es rivális csatorna is harminchat mandátumot ígért Ganzéknak, de szerintük a Likudnak harmincat sikerülne szerezni velük szemben.

Ugyanakkor a baloldali blokk összes pártja az arab pártokkal együtt ötvenkilenc, a jobboldali pártok pedig hatvanegy parlamenti helyet szereznének, ami a két szemben álló oldal között igen szoros eredmény, jóval szorosabb, mint az utóbbi években volt. 

Benjamin Netanjahu a párt zászlóbontását követő tévés beszédében élesen, személyesen támadta az új párt vezetőit. Baloldalinak bélyegezte őket, hangsúlyozta eddigi kudarcaikat, veszélyesnek nevezte esetleges megválasztásukat, és emlékeztetett kormányzásának sikereire.