Netanjahunak vissza kell fizetnie egymillió sékel jogi költségeire kapott adományt

A számvevőszék bizottsága úgy határozott, hogy a kormányfőnek vissza kell adnia azt a pénzt, amit két amerikai milliomostól – unokatestvérétől, valamint egyik hívétől – kapott, hogy abból fizesse ki ügyvédjeit az ellene folyó három korrupciós ügyben.

A bizottság indoklása szerint a miniszterelnök vagyonos ember, és rendelkezik a jogi eljárás finanszírozásához szükséges anyagi forrásokkal, és ezért nem indokolt, hogy külföldi adományozók fizessék helyette ügyvédjeit. 

Elutasították tehát kérelmét, hogy kétmillió dollár értékben adományból fedezze további jogi képviseletét, és azt is elrendelték, hogy fizesse vissza a már eddig, engedélyük nélkül átvett háromszázezer dollárt (mintegy egymillió sékelt).

Izraelben közhivatali tisztséget viselők csak külön engedéllyel fogadhatnak el pénzadományokat, hogy ne vetülhessen rájuk a megvesztegetés gyanúja, hogy esetleg ellenszolgáltatást adnak a nekik ajándékozott pénzekért.

Benjamin Netanjahu ügyvédjei bejelentették, hogy védencük a legfelsőbb bírósághoz fellebbez a döntés ellen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.