Új amerikai légvédelmi rakétarendszert telepítenek Izraelbe

THAAD raketavedelmi rendszer
A THAAD légvédelmi rakétarendszer - fotó: Ralph Scott/Missile Defense Agency/U.S. Department of Defense

Először telepítik a legújabb amerikai mobil légvédelmi rakétarendszert Izraelbe – közös hadgyakorlatokat is terveznek.

Amerikai és izraeli katonai tisztségviselők hétfőn közölték: THAAD mobil légvédelmi rakétarendszer manőverével az amerikai hadsereg azt a képességét is tesztelte, hogy milyen gyorsan képes ilyen fegyverrendszereket világszerte telepíteni.

A rövid-, közepes és nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére kifejlesztett amerikai légvédelmi rakétarendszereket rövid időre integrálják az izraeli légvédelembe közös hadgyakorlatok céljára.

„Az amerikai THAAD-rendszer az egyik legkorszerűbb a világon, és saját védelmi rendszereinkkel közösen erősebbek vagyunk a Közel-Kelet különböző térségeiből jelentkező közeli, s távoli fenyegetésekkel szemben” – hangsúlyozta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki üdvözölte a hírt, amit annak jeleként értékelt, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a zsidó állam biztonsága mellett.

Beszámolók szerint a THAAD-rendszerek jelenleg egy légitámaszponton vannak a déli Negev sivatagban, ahonnan egy titkos helyszínre fogják átszállítani őket.

Az izraeli hadsereg hangsúlyozta: a fegyverrendszer telepítése védelmi jellegű, s nincs kapcsolatban aktuális eseményekkel. Ugyanakkor szakértők megjegyezték, hogy az intézkedést egy olyan időben hajtották végre, amikor érezhetően fokozódott a feszültség Izrael és Irán között a zsidó állam szíriai célpontok elleni bombázásai miatt.

Az iráni külügyminiszter egy korábbi közleményében pedig úgy fogalmazott, hogy nem zárja ki a konfliktus lehetőségét országaik között.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.