Riki Ejal esküvőjén - fotó: képernyőkép

Különös történetről meséltek néhány napja a rádióban, majd a köztévében, és erről szólt a minap a Jediot Ahronot cikke is. Egy 52 éves elvált asszony történetéről, aki egyedül nevelte fel – szinte nyomorogva – hét gyermekét. Ez még akár szokványos is lehet, csakhogy ez a furcsa családi dráma nem csupán bizarr, hanem szinte hihetetlen, pedig valóban megtörtént.

Fotó: képernyőkép

A vallásos cionista családban felnőtt Riki Ejal húsz évesen ismerkedett meg Jeruzsálemben jövendőbelijével, egy gitáros, hosszú hajú, 23 éves sráccal. Egy év után összeházasodtak, és mivel a vőlegény is vallásos lett, együtt a Hebron melletti Kirját Árbába költöztek.

Egymás után jöttek a gyerekek, s a férj egész nap a jesivában ült, majd később alkalmi munkákból élt, és a szélsőséges telepes fiatalokkal járta a vidéket. Soha nem volt egy vasuk sem, kenyérgondokkal küzdöttek folyamatosan.

Riki Ejal 1990-ben – fotó: családi kép

Riki 35 éves volt, s hétgyermekes édesanya, amikor világos lett számára, hogy férje a Sin Bet beépített embere, akit a szélsőséges nacionalisták megfigyelésével bíztak meg, és a teljes beépülés végett vette feleségül, s élt vele tizennégy éven át.

Kemény csapás érte, de felállt, és új életet kezdett. Elvált, s egyedül folytatta gyermekei nevelését. Mivel volt jogosítványa, édesapja vett neki egy lepukkant kocsit, és azzal magántaxisként kezdett dolgozni. Vallásos nőket vitt esténként a mikvébe, s rabbifeleségeket előadásokra, rendezvényekre.

Házasságuk idején a férj tisztességes fizetést kapott a Sin Bettől, de ő abból sem akkor, sem azóta nem látott egy agorát sem, és tartozásuk miatt annak idején édesapjától kapott  lakását is eladni kényszerült.

Riki Ejal gyerekei körében – fotó: családi kép

Legidősebb gyermeke ma már 31 éves, a legkisebb a középiskolát fejezi be. Mindannyian továbbtanultak, mind megtalálták a helyüket és boldogulnak, már vannak unokái is. Volt férjét meghívta a gyerekek bar- és bat micvójára, meg az esküvőkre, de ezen kívül nem tart vele semmiéle kapcsolatot.