Összecsapások az izraeli-gázai határon

Az izraeli-gázai határnál kibontakozott erőszakos összecsapások során az izraeli katonák egy embert lelőttek, és további több mint 40 ember sebesült meg – közölte pénteken a palesztin egészségügyi minisztérium.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint az izraeli erők egy 23 éves palesztin férfit lőttek fejbe. A férfit kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni. A sebesültek között van két újságíró és két egészségügyi dolgozó is.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint összesen körülbelül 8400 palesztin gyűlt össze a határkerítés különböző részeinél.

Egyes tüntetők robbanóanyagot hajítottak át a kerítésen, illetve kövekkel dobálták az izraeli katonákat, valamint autógumikat égettek. Az izraeli katonák reagáltak, hogy feloszlassák a megmozdulásokat – fogalmazott az izraeli hadsereg egyik szóvivője. Az izraeli hadsereg közlése szerint ketten átjutottak a Gázai övezetből Izraelbe.

Ez volt az ötvenedik pénteki megmozdulás, a gázaiak ugyanis 2018 márciusa óta demonstrálnak az övezet több mint egy évtizede tartó izraeli blokádja ellen, emellett követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, amelyekről felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor.

A Gázai övezetben körülbelül kétmillió ember él, meglehetősen nehéz körülmények között. Gyakran előfordulnak áramkimaradások és ivóvízhez is nehéz hozzájutni.

A tavaly márciusban kezdődött tüntetéseken eddig gázai források szerint nagyjából 260 palesztin vesztette életét és mintegy 25 ezren sebesültek meg, valamint két izraeli katona halt meg.

Az ENSZ nemrégiben közzétett jelentése kimondja, hogy az izraeli biztonsági erők „emberiesség elleni bűncselekményeket” követhettek el a gázai tiltakozások során. A jelentést független szakértők készítették, a szakértői bizottság szerint a fegyvertelen, békés tiltakozók megtámadása kimeríti a háborús vagy emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.