MELLANOX
A Mellanox központja Jokneámban, az észak-izraeli kisvárosban - fotó: Wikipedia

A Nvidia, a világ egyik vezető chipgyártója 6,8 milliárd dollárért (!!!) megvette az izraeli Mellanox Technologies céget. Ez Izrael történetében a Mobileye után a második legnagyobb vétel!

A Mellanox központja Jokneámban van, onnan indultak világot hódító útjukra pusztán az eszükkel: szupergyors high-speed szerverekre és az adattárolók közti gyors váltásokra találtak ki mindenféle nagyon ravasz megoldást.

Olyannyira keresettek voltak, hogy a Microsoft és az Intel is fente a fogát rájuk, de végül az Nvidia győzött, ekkora pénzt a többiek nem tudtak, vagy nem akartak beáldozni. Eddig ilyet az Nvidia sem csinált, ez máig a legnagyobb vétele. A cég alapítója, Eyal Waldman, akinek ez már a második sikeres vállalkozása, negyed milliárd dollárral* lett gazdagabb, de a többi részvényes és sok-sok opcióval rendelkező dolgozó is jól keresett – köztük a cég gázai részlegében is.

És most mind elégetten hátradőlhetünk, itt egy újabb izraeli siker, és az üzlet a mindenféle adók befizetése révén megdobja egy kicsit az épp megnövekedett deficit miatt szenvedő költségvetésünket.

*Korábban tévesen “csak” negyed milliót írtunk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.