A Hezbollah katonai szervezet kiépítésébe kezdett a Golán-fennsík szíriai oldalán

ENSZ katona Szíriát figyeli Izraelből a Bental-hegyen -fotó: Izraelinfo

Az izraeli hadsereg szerint katonai szervezet kiépítésébe kezdett a Hezbollah libanoni síita csoport a Golán-fennsík szíriai oldalán – jelentette a Jediot Aharonot című újság honlapja, a Ynet szerdán.

Az iráni támogatással működő Hezbollah egyik terrorcsoportja az utóbbi hónapokban – a hadsereg közlése szerint Bassár al-Aszad szíriai elnök tudta nélkül – a fennsík szíriai oldalán olyan infrastruktúra kiépítésébe kezdett, amely Szíria felől mérhet majd csapást Izraelre.     

A Hezbollah emberei elsősorban hírszerzéssel, szíriaiak beszervezésével foglalkoznak, de fegyvereket is birtokolnak, robbanószerkezeteket, gépfegyvereket és páncéltörő rakétákat halmoztak fel Sziriában. Az Abu Haszan Szadzsad vezetésével működő libanoni egység célja terrortámadások a végrehajtása Izrael ellen, valamint egy új frontvonal megteremtése Izraellel szemben a Golán-fennsíkon, amelynek nyugati része 1967-óta izraeli ellenőrzés alatt áll.

Amit Fiser, az izraeli hadsereg goláni egységének tábornoka bejelentette, mindent el fognak követni, hogy kiűzzék őket Szíriából, és ezzel helyreállítsák a térség stabilitását.  “Azt állítják, hogy ez meglepetés Aszadnak. De nem világos számomra, hogy akkor a Hezbollah emberei és barátaik miként használhatják a szíriai katonai infrastruktúrát, és működhetnek együtt a rendszerhez hű milíciákkal” – vonta kétségbe Simrit Meir katonai szakértő Twitter-üzenetében azt az állítást, hogy Aszad szíriai elnök nem tudott volna a Hezbollah terjeszkedéséről.     

A Golán-fennsík szíriai részén nyáron értek véget a harcok, amikor a Damaszkuszhoz hű egységek kiszorították onnan az évek óta ott állomásozó kormányellenes csapatokat.