Agi Mishol költőnő rangos nemzetközi irodalmi díjban részesül

Idén Agi Mishol izraeli költőnő kapja meg a Zbigniew Herbert nemzetközi irodalmi díjat.

A 2013-tól kiosztott díj az egyik legjelentősebb nemzetközi irodalmi elismerés.

A Zbigniew Herbert Alapítvány hétfőn jelentette be a döntését. A díjátadó ünnepség május 15-én Varsóban kerül megrendezésre.

Agi Mishol – fotó: Wikipedia

Agi Mishol az erdélyi Szilágycseh községben, holokauszttúlélők gyermekeként született 1947-ben. 1950-ben szüleivel érkezett Izraelbe. Irodalomtudományból diplomázott a jeruzsálemi Héber Egyetemen. Később egyaránt dolgozott középiskolai és egyetemi tanárként is a jeruzsálemi Héber, illetve a Tel-avivi Egyetemen. Számos díj, köztük a rangos Yehuda Amichai Költészeti Díj kitüntetettje. A Tel-avivi Egyetem és a Weizman Intézet díszdoktora. Verseit számos nyelvre, köztük magyarra is lefordították.

Amosz Oz azt írta Mishol verseiről, hogy azok „történeteket, dalokat és táncokat idéznek fel egyszerre”. Jurij Andruhovics ukrán irodalmár, az ez évi zsürielnök szerint „miközben egyszerű nyelvi formákat használ, a költői jelentés komolyságát és mélységét megőrizve drámai, sőt tragikus eseményekről szól hozzánk”.

Mishol azt mondta, hogy „különösen izgatott”, mert Zbigniew Herbert az egyik „legkedveltebb és csodáltabb költője”.

Herbert (1924-1998) lengyel költő volt, a második világháború idején az ellenállási mozgalom tagja.

Herbert (1924–1998) költő a második világháború idején a lengyel ellenállás tagja volt. 1991-ben megkapta a Jerusalem Prize for the Freedom of the Individual in Society kitüntetést.

A díjat a Lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma társfinanszírozza.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSJTA