Milliárdnyi lepke vonul át a napokban Izraelen

Bogáncslepke - fotó: Izraelinfo

A Szaúd-Arábiából és Kuvaitból indult, szokatlanul nagy migrációnak köszönhetően a napokban több mint 700 millió gyönyörű lepke szeli át Izraelt Európába tartó útja során.

Nemcsak az izraeli gyerekek színes purimi jelmezei teszi színessé a napokban Izraelt, hanem az országon átvonuló mintegy milliárd bogáncslepke (Vanessa cardui), amelyek ellepték a parkokat és természetvédelmi területeket.

A szokatlanul nagy lepke-migráció forrása Szaúd-Arábia és az Arab-félsziget sivatagi területei, ahol az idén kivételesen esős volt a tél, és ezért sokkal több a növény, ami lehetővé tette, hogy a hernyók enni és növekedni tudjanak. A kifejlett pillangók északra és nyugatra indultak, úti céljuk Ciprus, Spanyolország és Európa más részei.

Gyönyörködhetünk az átvonuló lepkékben, akik a tavaszi virágzást kihasználva átvonulnak itt – de őket nem láthatjuk viszont, mert a vándorlás végén nem maradnak életben. Utódjaik azonban igen: a becslések szerint minden egyes bogáncslepke nőstény legalább 500 petét hagy maga után.

Fotó: Magda Webster

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.