Válaszcsapást mért Izrael a Gázai övezetre

Az izraeli hadsereg vadászgépei kedden késő este csapást mértek a Hamász radikális iszlamista terrorszervezet katonai célpontjaira a Gázai övezet déli részén, válaszként arra, hogy a területről előzőleg ismét rakétával támadtak izraeli területet.

A rakéta a Gázai övezettel szomszédos Eskol térségében, lakott területen kívül csapódott be, nem okozott kárt emberéletben vagy anyagiakban.

Az izraeli gépek a Hamász egyik katonai táborára mértek csapást, valamint egy fegyverraktárra Hán-Júniszban. A gázai fegyveresek újabb rakétákkal válaszoltak a támadásra, de azok lakatlan területen csapódtak a talajba.

Izrael és a Hamász elkeseredett harcot folytat egymással azóta, hogy az iszlamista szervezet 2007-ben ellenőrzése alá vonta Gázát. A felek három háborút és több tucatnyi összecsapást vívtak.

Legutóbb azért robbant ki erőszak, mert hétfőn a Gázai övezetből rakétával támadták egy közép-izraeli település egyik lakóépületét, és heten megsebesültek.

Szakértők szerint Izrael azért nem jutott dűlőre a Hamásszal folytatott tűzszüneti tárgyalásokon, mert Izrael teljes nyugalmat szeretne, a rakétatámadások beszüntetése mellett a határ menti erőszakos, zavargásokba forduló tüntetések és robbanószerkezetek léggömbökkel izraeli területre juttatásának leállítását követeli, de ezekről a Hamász egyelőre nem hajlandó lemondani.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.