A Facebook lezárta a szélsőjobb kahanista fiókját

Itamar Ben Gvir -fotó: facebook

A Facebook közösségi internetes honlap egy teljes hétre lezárta a kahanista Itamar Ben Gvir fiókját, így csak a választások után két nappal tud újra posztolni. Ben Gvir azzal a bejegyzésével sértette meg a Face szabályait, miszerint “meghal ezer terrorista, és egy katonának sem görbül haja szála”.

Ben Gvir a központi választási bizottsághoz fordult, hogy intézzék el a Facebooknál hozzáférését fiókjához. Egyelőre nincs hír további intézkedésekről.

Itamár Ben Gvir, a szélsőségesen rasszista és arabgyűlölő Meir Kahane rabbi követője. Néhány hete lett legitim részese lett az izraeli politikai diskurzusnak, amikor Benjámin Netanjahu miniszterelnök minden befolyását latba vetve pártját, az Ocma Jehuditot (Zsidó Hatalom) beszerveztette egy, a Bájt Hajehudival és a Nemzeti Unióval közös pártszövetségbe. Azért erőszakolta ki  közös indulásukat, hogy (ultra)jobboldali szavazóik voksa kis pártként ne vesszen el a megemelt, 3.25 %-os választási küszöb miatt.

Így a három kis párt együtt bizonyosan bejut a kneszetbe, s erősítik a Netanjahut kormányfőnek javasoló jobboldali tömböt. Járulékos haszon, hogy a kneszetben majd  rendre botrányt kavarnak, s míg mi, s az országos média ezzel foglalkozunk, újabb tengeralattjárókat vásárolhatnak a húsosfazékhoz közel állók.