A Likud választási programja

benjamin netanjahu azsia terkep
Fotó: Kobi Gideon / GPO

Megkönnyítendő a közelgő izraeli Kneszet-választásokon való döntést, folyamatosan közöljük az izraeli pártok programjait. Hamarosan táblázatban tesszük közzé minden – parlamenti bejutásra esélyes – párt rövidített programját.

A Likud párt logója

Az alábbiakban a Likud párt programját próbáljuk körvonalazni.

Építkezés a települési blokkokban

Benjamin Netanjahu miniszterelnök időről időre új tervekkel áll elő a települések támogatásával kapcsolatban (legutóbb egy hónappal ezelőtt), de a gyakorlatban sok esetben újrafeldolgozott terveket vesz elő.

C-területek annektálása

A Likud Központi Bizottság elfogadott egy határozatot, amely támogatja a C-terület bekebelezését, de a gyakorlatban Netanjahu sokkal mérsékeltebb külpolitikát folytat, és elkötelezett a nemzetközi megállapodások és a korábbi politikai döntések mellett.

Jeruzsálem státusza

A Likud támogatja az egységes Jeruzsálemet, mint Izrael örök fővárosát, és ebbe a szellemben egy záradékot is beépített a Nemzetállam törvénybe.

Nemzetállam törvény

Netanjahut tartják a törvény kezdeményezőjének. Nyilatkozataiban azt mondta, hogy a törvénnyel az a célja, hogy alaptörvényben írja elő követelését, hogy a palesztinok elismerjék Izraelt a zsidó nép kizárólagos nemzetállamának.

Gázai övezet

2009-ben egy népszerű videóban Netanjahu szándéknyilatkozatot tett, amelyet soha nem hajtottak végre: „Nem állítjuk meg a hadsereget. Befejezzük a munkát. A Hamas terrorrendszerét összeroppantjuk.” A gyakorlatban a párt nem tett közzé politikát a Gázai övezet kezelésével kapcsolatban, és eddig Netanjahu viszonylag mérsékelt vonalat követett a Gázai övezetből jövő rakétatámadásokra, és elkerülte a kiterjedt katonai műveleteket, vagy a Hamasz terrorszervezetnek való jelentősebb károkozást. Egyetért a Gázai övezetnek nyújtott támogatással, többek között – a közelmúltban – a Katarból érkező, dollármilliókkal teli bőröndök átadásával.

LMBT házasság

Netanjahu támogatja a homoszexuális közösség megerősítését, és többször beszélt a témáról, de az ultra-ortodox koalícióval szembeni kötelezettségvállalásai miatt nem próbálta megindítani a jogalkotást a témában.

Az LMBT béranyákhoz való joga

Netanjahu megígérte, hogy előmozdítja az azonos nemű párok béranyákhoz való joga, de kudarcot vallott.

Szombati közösségi közlekedés

Netanjahu nem volt hajlandó támogatni a témával kapcsolatos kezdeményezéseket.

Koedukált Siratófal

Netanjahu támogatta a tervet, de az ultra-ortodox pártok tiltakozását követően megszüntette annak előmozdítását.

Kannabisz legalizálása

A Netanjahu kormány megváltoztatta a kannabiszfogyasztást bűncselekménnyé nyilvánító politikát. Netanjahu büszkélkedett azzal, hogy lehetővé tette, hogy Izrael orvosi kannabisz exportőrré váljon.

A Legfelsőbb Bíróság törvények eltörléséhez való joga

A koalíciós megállapodásokban Netanjahu és partnerei egy olyan záradékot írtak alá, amely arra kötelezte a koalíciót, hogy a Legfelsőbb Bíróság törvényeket megszüntető jogát korlátozó törvényt hozzon, ami végül eltolódott, mivel a Kulanunak szavazati szabadságot biztosítottak, és tagjai úgy döntöttek, hogy ellenzik a lépést.

Menedékkérők

Netanjahu előmozdította az ENSZ tervét, de a jobboldal bírálatát követően visszavonta. A miniszterelnök büszke arra, hogy felépült az Egyiptommal határos déli kerítés, ami megakadályozta, hogy további menedékkérők szivárogjanak Izraelbe.

Harediak (ultra-ortodoxok) katonai behívása

Netanjahu megpróbált egy sor ezzel kapcsolatos tervet támogatni – sikertelenül, beleértve azokat a törvényeket is, amelyeket a Legfelsőbb Bíróság egyenlőtlennek, és az ultraortodox lakosságot megkülönböztetőnek ítélt meg.

A kultúrába való beavatkozás

Netanjahu szabad kezet adott Miri Regev kulturális miniszterasszonynak a művészek és kulturális intézmények elleni harcias nyilatkozataiban. Másrészt viszont nem vetette a súlyát latba, hogy átmenjen a kulturális hűségtörvény, és lehetővé tette Kahlonnak (a koalíciós megállapodásokkal ellentétben), hogy a Kulanu párt tagjai szabadon szavazhassanak a törvényjavaslatról. Regev végül úgy döntött, hogy visszavonja a törvényt, és nem viszi szavazásra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.