Az amerikai közel-keleti különmegbízott a Golánt Izrael részeként mutató térképet tett közzé

Jason Greenblatt - fotó: Wikipedia
Jason Greenblatt - fotó: Wikipedia

Jason Greenblatt, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja Twitter-bejegyzésben olyan térképet tett közzé, amely a Golán-fennsíkot Izrael részeként mutatja. 

A Twitter-bejegyzést szerdára virradóra, alig három héttel azt követően tette közzé Greenblatt, hogy az amerikai kormányzat az 1967-es háborúban Izrael által megszállt Golán-fennsíkot a zsidó állam részeként ismerte el. 

Az új térképet bemutatva a diplomata emlékeztetett arra, hogy az elnök nyilatkozatban ismerte el Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík fölött. A térkép ugyanakkor Ciszjordániát továbbra is megszállt területként ábrázolja. 

Donald Trump március végén jelentette be, hogy az Egyesült Államok a Golánt Izrael részeként ismeri el. A Fehér Házban tartott eseményen részt vett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, Jason Greenblatt és Jared Kushner, az amerikai elnök tanácsadója – és egyben veje – is. 

Amerikai sajtóinformációk szerint Jared Kushner szerdán nagykövetek egy csoportjának tartott zártkörű tájékoztatóján “nyitottságot” sürgetett az amerikai kormányzat rövid időn belül előterjesztendő közel-keleti béketervét illetően. Egy neve elhallgatását kérő amerikai külügyi tisztségviselő szerint Kushner “észszerű kompromisszummal” megvalósítható béketervről beszélt, és előterjesztését június elejére ígérte.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.