Letették az esküt az újraválasztott izraeli parlament képviselői – jelentette a helyi média kedden.

Izrael huszonegyedik kneszetjét április 9-én választották újra pártlisták alapján. A 120 fős parlament 46 tagja életében először jutott be a kneszetbe.

A törvényhozás legtöbb új tagja a néhány hónapja alakult centrista Kék-fehér párt révén került a kneszetbe, amelynek több mint a harmada kicserélődött a választások nyomán.

Noha Reuven Rivlin államfő a pártok ajánlásai alapján már felkérte Benjamin Netanjahut új, ötödik kormányának megalakítására, egyelőre még nem állt össze az új kabinet. A helyi törvények szerint ilyenkor a régi kormány viszi tovább az ügyeket egészen az új kormány eskütételéig.

Az új kormány várhatóan ismét a jobboldali és vallásos pártokból fog állni. A centrista Kék-fehér párt vezetője, Beni Ganz a tizenhármas tévé nézőinek nyilatkozva megígérte, hogy harcos ellenzék lesz, amely nem engedi meg, hogy a kormány menekülőhellyé váljon a törvény elől. Ezzel Ganz a Netanjahu elleni korrupciós vádakra utalt, és a bibliai kor törvényeire, amelyekben a bűnösök elmenekülhettek hat városba a bíráskodás elől.

Rivlin az esketésen elmondott beszédében nemzeti egységet és jogegyenlőséget szorgalmazott, és felszólította a kormánypárti és az ellenzéki képviselőket, hogy elegánsan győzzenek, illetve elegánsan veszítsenek.

“Megszégyenítettünk és megszégyenültünk. Torzítottunk. Delegitimáltunk, túlóráztunk a gyűlölet és az utálat szolgálatában. Ennek most vége. Elég volt. Ideje felemelkedni. Letenni a választások kardjait, és eltisztítani a piszkot” – mondta Rivlin.

Az izraeli törvények szerint Benjamin Netanjahunak huszonnyolc nap áll rendelkezésére kormánya megteremtésére, amit újabb tizennégy nappal meghosszabbíthat.  A koalíciónak legalább hatvanegy képviselő támogatását kell elnyernie a százhúszból.