150 rakétatámadás Izraelre; a hadsereg válaszcsapásokat mér a Gázai övezetre

  • A kora reggeli óráktól súlyos rakétatámadás érte Izraelt a Gázai övezetből. A tengerparti síkságon és az ország déli részét érte a támadás, többek között Gederát, Gan Javnét, Kirjat Ekronot, Asdodot, Askelont és további, Gázai övezet környéki települést.
  • Az IDF bejelentette, hogy körülbelül 100 rakétakilövést azonosított, és hogy a Vaskupola több tucatot elfogott.
  • Az Askeloni Regionális Tanács területén lévő egyik lakóépületet közvetlen találat érte, és további becsapódásokat azonosítottak Askelonban és Nirim kibucban is. Nem voltak áldozatok.
  • A hadsereg bejelentette, hogy az izraeli légierő és a páncélozott erők rakétavetőket és a Hamaszi pozíciókat támadtak a Gázai övezet egész területén. Netanjahu miniszterelnök konzultációt folytatott a hadsereg tel-avivi központjában, a Kirjában a védelmi erők vezetőivel.
  • Askelon és Zikim strandjai zárva vannak a látogatók számára, és a gázai határ közelében lévő forgalmi csomópontokat is lezárta a hadsereg.
  • Askelon és Asdod önkormányzatai és a Merchavim Regionális Tanács bejelentette a menedékhelyek megnyitását.

A hír folyamatosan frissül…

20:19 A hadsereg szóvivője: ma reggel óta mintegy 120 terrorcélpontot támadtunk a Gázai övezetben, ahonnan eddig 230 rakétát lőttek izraeli területre.

19:22 Izraeli Vasutak: a Szombat kijövetelével nem újul meg a vonatközlekedés az Askelon-Beer Seva szakaszon.

17:56 Izraeli Mentőszolgálat: a rakétatámadások során eddig egy körülbelül 80 éves nő súlyosan sérült, egy 50 éves férfi közepesen, három másik személy pedig – a védett területre való futás közben – könnyebben sérültek.

17:49 A hadsereg ma (szombat) felrobbantotta az Iszlám Dzsihád egyik Izraelbe átnyúló terroralagútját a Gázai övezet mellett.

16:50 Az izraeli hadsereg szerint a reggeli óráktól már mintegy 150 rakétatámadás érte Izraelt a Gázai övezetből, ezekből több tucatnyit elfogott a Vaskupola légvédelmi rendszer. Azt is közölte a katonai szóvivő, hogy izraeli repülőgépek és helikopterek továbbra is támadják a terroristák létesítményeit az övezetben.

Saar Hanegev régió

16:35 A miniszterelnöki hivatal közölte, hogy a politikai biztonsági kabinet ülését várhatóan holnapra hívják össze. A kabinet miniszterei rendszeres tájékoztatást kapnak a déli helyzetről. A közel-keleti ENSZ-küldött, Nikolai Mladenov folyamatos kapcsolatban van palesztin és izraeli tisztviselőkkel.

16:30 A Hamasz politikai forrása a Haaretznek: képtelenség, hogy az Eurovíziót megtartsák Tel-Avivban, miközben a Gázai övezetben nem érezhető megkönnyebbülés. “Vannak olyan megállapodások, amelyeket még az izraeli választások előtt fogalmaztak meg, de úgy tűnik, hogy az izraeli késedelem miatt minden elakadt” – mondta. “Nem lehet béke az Eurovíziós Dalverseny előtt és alatt, miközben Gáza ugyanabban a helyzetben marad – gondoljunk bele mi fog történni, ha egy rakéta landol a Dán régióban a verseny előestéjén.”

16:29 Kamil Abu Rokun tábornok, a kormány Területeken folyó tevékenységeinek koordinátora bejelentette, hogy az Erez és a Kerem Salom gázai átkelőhelyeket lezárják, és a Gázai partok halászati övezetét – új értesítésig – megszüntetik.

15:53 Egy 50 éves férfi közepesen megsérült a végtagjain egy rakétabecsapódás szilánkjaitól Askelonban. Légiriadók voltak a városban és Saar Hanegev régióban is.

15:22 Egy 50 éves nő súlyosan megsérült a Kirjat Gatban egy rakétabecsapódás következtében. A fején és a végtagjain sérült meg. Stabil állapotban szállították kórházba. Rajta kívül egy 45 év körüli nő is megsérült Gan Javnéban.

tuzoltok raketabecsapodas
A becsapódás helyszíne Kirjat Gatban – fotó: Izraeli Tűzoltóság

14:47 Beer Seva önkormányzata elrendelte a város összes nyilvános óvóhelyének a megnyitását. Ezt követően az izraeli Természetvédelmi és Nemzeti Parkvédelmi Hatóság (NPA) közölte, hogy a Beit Govrin nemzeti parkot a biztonsági erők utasításainak megfelelően lezárta.

14:11 A hadsereg szóvivője szerint a légierő vadászrepülőgépei elkezdték támadni a Hamasz és az Iszlám Dzsihád célpontjait a Gázai övezetben. A hadsereg eddig több mint 10 célpontot támadott tankokkal és repülőgépekkel.

13:25 Az Iszlám Dzsihád egyik vezetője azzal fenyegetőzik, hogy megakadályozzák az Eurovíziós dalfesztivál tel-avivi megrendezését.

mento legiriado
Egy mentős légiriadó alatt – fotó: Izraeli Mentőszolgálat

12:50 Két gyerekcsapat közötti labdarúgó mérkőzést leállítottak a légiriadó miatt. A polgári védelmi parancsnokság utasítása szerint minden 300 főnél több résztvevős eseményt el kell napolni, az ennél kevesebb résztvevős programokat is csak zárt területen lehet megrendezni.

focipalya legiriado

12:42 Rakéta csapódott be egy lakóépületben a Hof Askelon régió egyik településén. Nincsenek sérültek.

A találatot ért ház belülről – fotó: Izraeli Rendőrség

raketabecsapodas haz

12:05 A palesztin média arról számolt be, hogy az izraeli választámadásban meghalt a második palesztin a Gázai övezetben.

12:02 A déli országrészben bekövetkezett eszkaláció nyomán az Iszlám Dzsihád szóvivője közölte: „Ha az izraeli agresszió folytatódik, a cionista ellenség nagyon meg fog lepődni a palesztin ellenállás válaszán.”

11:17 Az IDF szóvivője szerint reggel óta mintegy 90 rakétát indítottak a gázai övezetből izraeli területre. A hadsereg válaszul tankokkal néhány Hamasz állást támadott a Gázai övezet északi részén. Palesztin jelentések szerint egy ember meghalt ezekben a támadásokban.

11:05 Egy rakéta csapódott be a 4-es autóúton Askelon közelében. Kisebb károkat okozott az úttestben, de nem történtek sérülések. Rendőrségi tűzszerészek gondoskodnak elszállításáról, és a forgalom az úton a szokásos módon halad.

raketabecsapodas rendorseg ut
Fotó: Izraeli Rendőrség

10:50 Az Eskol Regionális Tanácsban lévő Nirim kibucban becsapódott egy rakéta, nem okozott anyagi kárt, és senki sem sérült meg.

A becsapódás helye Nirim kibucban

Légiriadó légiriadót követ: 09:58-tól mintegy 90 “Ceva adom” riasztás volt hallható Askelonban, Szderotban, Saar Hanegevben és az Eskol regionális tanács településein. A Vaskupola légvédelmi rendszer aktiválódott, és több tucat rakétát leszedett. Válaszul az izraeli hadsereg a Gázai övezet északi részét támadta.

Korábban palesztin fegyveresek rakétát lőttek a Gázai övezetből, amely a biztonsági kerítés közelében felrobbant. Nem volt áldozat. A hadsereg útlezárásokat hajtott végre a Netiv Haaszara főbejáratánál, megtiltotta a Zikim strandra és egy sor más helyre való belépést a Gázai övezet közelében.

Palesztin jelentések szerint izraeli tankok Hamasz megfigyelőállásokat támadnak. 

A Gázai övezet környékén kinyitották a nyilvános óvóhelyeket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.