Leköpték a lengyel nagykövetet Izraelben

Marek Magierowski izraeli lengyel nagykovet
Marek Magierowski - fotó: Michał Jasiulewicz / A Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma

Bekérette Izrael varsói nagykövetét a lengyel külügyminiszter szerdán, miután előző nap atrocitás érte tel-avivi missziójának vezetőjét.

A lengyel média szerint Marek Magierowski lengyel nagykövetet a tel-avivi külképviselet épülete előtt “testi és szóbeli” támadás érte. A lengyel sajtó által idézett izraeli rendőrségi szóvivő szerint az elkövető rángatta és leköpte Magierowskit. 

Az elkövetőt – egy 67 éves férfit, a lengyel köztévé szerint egy ismert izraeli építészt – őrizetbe vették. 

A lengyel külügyi tárca szóvivője az izraeli nagykövet szerdai látogatását követően a médiával közölte: a találkozón az ügy tisztázását és az Izraelben akkreditált lengyel diplomaták számára a nemzetközi egyezményeknek megfelelő védelmet kérték. A szóvivő szerint Magierowski nem sérült meg.

Az incidenst elítélte, rasszista és kirekesztő jellegűnek minősítette Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Megdöbbenésének adott hangot az izraeli külügyi tárca is.

A lengyel-izraeli politikai kapcsolatok nem felhőtlenek. Varsó a hét elején lemondta egy izraeli küldöttség látogatását, miután kiderült, hogy abban a második világháborús kártérítéssel foglalkozó szakértők is helyet kaptak. 

A kártérítés témája a tavaly elfogadott, JUST Act nevű amerikai törvény miatt terheli a lengyel-izraeli kapcsolatokat. A szóban forgó jogszabály arra kötelezi az amerikai külügyminisztert, hogy készítsen jelentést a holokauszt után örökösök nélkül maradt zsidó vagyon helyzetéről a világ különböző országaiban. A varsói kormány álláspontja szerint az amerikai törvény nincs hatással a lengyel jogrendszerre. Varsó álláspontja szerint Lengyelország maga a náci Németország áldozata lett a második világháború idején, és így jogosult kártérítési igények támasztására.

A bejelentett izraeli küldöttség összetételének módosítását és a Magierowski elleni támadást a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk szerdai sajtóértekezletén az európai parlamenti választást megelőző kampánnyal hozta összefüggésbe. “Különféle körök a kampány utolsó, nagyon forró szakaszában cinikus módon politikai célokra próbálják kihasználni a kártérítés témáját a hazai és a nemzetközi fórumon” – jelentette ki Dworczyk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.