Összecsapások a Templom-hegyen

kelet jeruzsalem templom hegy zavargas rendorseg
A Templom-hegy a zavargások után - fotó: Izraeli Rendőrség

Összecsapásokra került sor vasárnap reggel arab lázadók és a rendőrség között a Templom-hegyen, Jeruzsálem óvárosában, miután a hatóságok engedélyezték a zsidók belépését a szent helyre Jeruzsálem-nap alkalmából.

A rendőrség nyilatkozata szerint “lázadás tört ki, kövek, székek és egyéb tárgyak dobálásával.”

Jeruzsálem körzeti parancsnoka, Doron Jadid vezérőrnagy utasította a rendőri erőket, hogy menjenek a Templom-hegyre, és tegyenek rendet.

A rendőrök a mecset felé tolták a lázadókat, akik elbarikádozták magukat az épületben. A biztonsági erők betörtek a mecsetbe, miközben a lázadók székekkel és más tárgyakkal dobálták őket. A rendőrség feloszlatta a tömeget és később letartóztatott számos gyanúsítottat, akik tovább folytatták a provokációt.

A délelőtt folyamán azonban újabb zavargás tört ki, több száz arab dobálta kövekkel és székekkel a rendőröket, akik nem halálos tömegoszlató eszközökkel reagáltak.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet szóvivője, Sami Abu Zuhri azt mondta, nem marad következmény nélkül “az izraeli erők muszlim imádkozók elleni támadása.”

Az övezet második legnagyobb terrorista csoportja, a Palesztin Iszlám Dzsihád is kiadott egy nyilatkozatot figyelmeztetve, hogy Izrael “meg fog fizetni a telepesek beengedéséért”.

“Izrael a felelős a jelenlegi helyzetért Jeruzsálemben. A palesztin népnek joga van megvédi önmagát és szent helyeit az izraeli agresszióval szemben.”

szek papucsok zavargasok rendorseg
Fotó: Izraeli Rendőrség

Reggel több száz zsidó jelent meg a Templom-hegy bejáratánál, követelve a belépést a judaizmus legszentebb helyszínére, ami történetesen a muszlimok számára a harmadik legszentebb. A rendőrség a biztonsági kiértékelést követően úgy döntött, beengedi őket.

Ez volt első alkalom három évtized óta, hogy nem muszlimok is a helyszínre látogathattak a Ramadan hónap utolsó napjaiban, mely idén egybe esik a Jeruzsálem-napi ünnepségekkel, a főváros egyesítésének 52. évfordulója tiszteletére.

torott szekek zavargasok
Fotó: Izraeli Rendőrség

A rendőrség korábban azt mondta, a terület zárva marad a zsidók és a turisták előtt, miután a Legfelsőbb Bíróság elutasított egy petíciót a zárlat ellen, és a végső döntést a rendőrségre hagyta.

Jeruzsálem szent város a keresztények, zsidók és muzulmánok számára és talán a legérzékenyebb kérdés az izraeli-palesztin konfliktusban.

Izrael az egész várost osztatlan fővárosának tekinti, míg a palesztinok – az Izrael által az 1967-es hatnapos háború idején felszabadított majd az országhoz csatolt – Kelet-Jeruzsálemet akarják jövőbeli államuk fővárosának.

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.

A rendőrség fokozott biztonsági jelenléttel készült az ünnepségre Jeruzsálemben. A fővárosba vezető ellenőrzőpontokon szigorúbb biztonsági ellenőrzéseket végeznek a pénteki késes terrortámadás fényében, mely során az óvárosban egy palesztin terrorista megsebesített két izraeli civilt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSujkelet.live