Közvélemény-kutatás: a Likud vezet, Liberman stabil, a Munkapárt ingadozik

Megkezdődött az új választási kampány, és vele megjelentek a heti közvélemény-kutatások is: ki erősödött, ki gyengült, és ki mozog a küszöb körül?

A Likud tartja vezető helyét a lista tetején, míg Liberman erősödése megállt – derül ki a 103FM rádió legújabb (péntek) felméréséből. Az utolsó öt közvélemény-kutatás1 átlaga szerint a Likud és a második helyezett Kék-Fehér között három helynyi kicsi, de stabil különbség van. A Munkapárt, az Új Jobboldal és a Ram-Taál jelenleg a bejutási küszöb körül ingadoznak, egyenként négy-négy helyet szereznének a Kneszetben. Az Új Jobboldalnak ez az eredmény nem volt elegendő a korábbi választásokon, és még az sem világos, hogy most ki fogja vezetni a pártot.

A 103FM közvélemény-kutatása azt is kimutatta, hogy ha Beni Ganz, a Kék-Fehér pártszövetség elnöke átadná a helyét Gabi Askenázinak, akkor az eredmény megfordulna, és a Kék-Fehér kapna 35 képviselői helyet, a Likud pedig csak 33-at.

Úgy tűnik, Ganz vezetői karizmájának hiánya vég nélküli vitákat vált ki a helyettesítés lehetőségéről, de a tábornokok egoszintje alapján – a nem tábornok Lair Lapiddal az élen – nehéz elképzelni, hogy valamelyikük félreállna.

Ráadásul nehéz előre látni, hogy egy ilyen változás miként lenne pozitív hatással a pártszövetségre Netanjahuval szemben a szeptemberi választásokon.

Miután Avi Gabai, a Munkapárt elnöke bejelentette lemondását, és a pártlista második helyén lévő Tal Russo is közölte, hogy nem indul a választásokon, a valamikor szebb időket látott, államalapító párt továbbra is a választási küszöb határán ingadozik, és komoly a veszély, hogy végleg eltűnik a térképről.

Most Amir Perec, Sztav Safir és Itzik Smuli versenyeznek a párt vezetéséért, de lehet, hogy még mások is csatlakoznak a futamhoz.  A Merec öt mandátuma sem kecsegtet sok jóval – és ebben a szakaszban úgy tűnik, hogy Nitzan Horowitz pártvezetői poszt megszerzésére tett szándékáról szóló bejelentése sem ad új reményt a szavazóknak. Lehet, hogy csak a Merec és a Munkapárt egybeolvadása mentené meg mindkét pártot, de ezt még túl korai kijelenteni.

Liberman (Izrael a Hazánk) megerősödése azt jelzi, hogy nélküle nagyon nehéz lesz Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek minimum 61 fős koalíciót összeállítania. A legutóbbi felmérés szerint Liberman nélkül Netanjahunak csak 60 képviselő áll rendelkezésére. A felméréseket végzők (és a politikusok is) ragaszkodnak ahhoz, hogy továbbra is jobboldal-haredik és balközép-arabok blokkokra osszák a feleket, annak ellenére, hogy legutóbb kiderült, ez a felosztás nem releváns, és semmi garancia sincs arra, hogy az azonos blokkokhoz tartozó pártok legközelebb hajlandóak lesznek együtt ülni.

  1. 103FM június 14-én
    Iszrael Hajom június 3-án
    Maariv május 31-én
    KAN május 11-én
    Hadasot 13 május 30-án

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSGlobes