Az etiópok – a 18 éves Salomon Teka egy rendőr általi megölése miatt kitörő – intenzív haragjának hete pozitív hírekkel kezdődött az izraeli lakosság számára. Dr. Szamer Hadzs Jahit Tajbéből a Bank Leumi Igazgatóságának elnökévé választották, ezzel ő lett az első arab, akit ilyen banki tisztségbe neveztek ki – írja a Haaretz szerkesztőségi véleménycikke.

Hadzs Jahit az elmúlt években bizonyított bankigazgatói képességei és tapasztalata alapján választották ki, mindenféle pozitív diszkrimináció vagy külső beavatkozás nélkül. Az arab társadalom nagy örömmel és elégedettséggel fogadta a kinevezést. Az elmúlt években Ahmed Tibi kneszet-képviselő komoly küzdelmet folytatott az arab szektor tagjainak a közszolgálatba való bevonásáért. Ma az arab kisebbség sok tagja megtalálható a Pénzügyminisztérium kulcspozícióiban, ahol a leginkább befolyásolják a társadalmat és a gazdaságot.

A Hadzs Jahi miatti büszkeség érthető. Bár az arab társadalom képviselői jól beilleszkedtek az egészségügyi rendszer vezető helyeire, és az izraeli futball-válogatottban is jelentős szerepük van, a pénzügyi rendszerben ez az első komoly kinevezés. Van azonban egy hely, ahol nem látjuk, hogy az izraeli arabok megpróbálnának beilleszkedni és vezető szerephez jutni – a kormányasztalnál. A Hadas-Taal és Raam-Balad arab pártok nem érdekeltek semmilyen kormányhoz való csatlakozásban. Legfeljebb arra hajlandóak, hogy kívülről támogassák a baloldali tömböt, mint ahogy azt az 1992-es Rabin kormánynál tették.

Az érv: a megszállás. Amíg Izrael megszállva tartja a területeket, az arab pártok nem hajlandók azt legitimálni. Érthető megközelítés ez, legalábbis azok számára, akik hisznek a kétállami megoldásban. De van ennek az önkéntes száműzetésnek egy másik oldala is: az arabok öngólt rúgnak maguknak. Ez a megközelítés megkönnyíti a zsidó pártok számára, hogy gond nélkül folytassák a „mi nem ülünk le az arabokkal” diskurzust, ugyanakkor az arab kisebbség feladja a hatalmi központokat, lemond a költségvetések irányításáról és a befolyásos posztokról, a zsidó többség kezében hagyva azokat.

Hadzs Jahi megválasztása fontos lépés az izraeli arabok pénzügyi szektorba való beilleszkedésében, de arra is emlékeztet ez, hogy akkor lesz valódi áttörés az Izraelben élő zsidók és arabok együttélésében, amikor az arab társadalmat képviselő miniszterek fognak a kormányasztalnál ülni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz