Alternatív Izrael program fiataloknak – a palesztinokat is meglátogatják

Fotó: HRYMX / Flickr

A baloldali Izrael-párti lobbiszervezet, a J Street első alternatív utazásának résztvevői kedden megérkeztek Izraelbe.

A kilenc napos program során a fiatal amerikaiak megismerkedhetnek az ország nevezetességeivel, de alaposabb ismereteket szerezhetnek az izraeli-palesztin konfliktusról is.

A Birthright (héber nevén: Taglit) program minden diaszpórában élő zsidó fiatalnak egyszeri díjmentes izraeli utazást tesz lehetővé. Ennek mintájára szervez most utakat a J Street.

A „Let Our People Know” program keretében 40 amerikai zsidó diák ingyen utazhatott; költségeiket a J Street fedezte. Az egyre markánsabban jobboldali AIPAC, Izrael-párti lobbiszervezet ellenében megalakult, hangsúlyosan középbal agendát követő J Streetnek ez az első ilyen programja. A többi Taglit csoporthoz hasonlóan a diákok meglátogatják Galileát, a Jad Vasemet, felkeresik a Holt-tenger és Jeruzsálem nevezetességeit. Ugyanakkor nekik lehetőségük lesz találkozni izraeli telepesekkel valamint palesztin aktivistákkal is Ramallahban és Hebronban.

„Az amerikai zsidók látni szeretnék Izraelt – mi pedig szeretnénk, ha jobban megértenék az ottani életet. Ezt a célt szolgálja, hogy izraeliekkel és palesztinokkal egyaránt találkoznak, és megtudhatják, milyen megszállt területeken élni. A Birthright és hasonló szervezett utak nem biztosítják az ilyen fontos élményeket, mi viszont olyan modellt kínálunk, amire a jelen nemzedékének szüksége van” – nyilatkozta honlapján Zachary Spitz, a J Street U (a szervezet egyetemi szekciója) egyik vezetője.

A Birthright válaszul hangsúlyozta, hogy az általuk szervezett utak nem politikai jellegűek, hanem tisztelik a fiatalok választását, amennyiben „szeretnék olyan módon meglátogatni Izraelt, ami megfelel igényeiknek és érdeklődésüknek.”

Ez év márciusában a J Street U felkérte tagságát, hogy csak olyan utazási igényt nyújtsanak be, amelyek izraeliekkel és palesztinokkal történő találkozókat is tartalmaznak, és bemutatják, hogy a megszállás hogyan hat a Nyugati Part életére.

A teljes cikk itt olvasható >>