Izrael új oktatási minisztere: az amerikai vegyes házasság olyan, mint egy második holokauszt

Az amerikai zsidók közötti vegyes házasságok mértéke felér egy második holokauszttal – mondta Rafi Peretz, Izrael újonnan kinevezett oktatásügyi minisztere.

Peretz, az izraeli hadsereg egykori vezető rabbija, a Zsidó Otthon párt vezetője és a jobboldali pártok egyesített csoportjának vezetője a kormány július 1-jén tartott ülésén mondta, hogy a zsidók asszimilációja a világ minden táján, de többnyire az Egyesült Államokban „olyan, mint egy második holokauszt”. Azt is hozzátette, hogy az elmúlt 70 évben a házasságok miatt a zsidó nép „elvesztett 6 millió embert”. Peretz szóvivője megerősítette a kijelentést.

A július 1-jei kabinet ülésén Dennis Ross, a Zsidó Néppolitikai Intézet igazgatóságának elnöke tájékoztatást adott a zsidó közösségek világszerte megfigyelhető tendenciáiról, különösen Észak-Amerikában. A házasságkötés témája az eligazítás során jött létre.

Yuval Steinitz energiaügyi miniszter elhatárolódott Peretz kijelentéseitől, mondván, hogy az asszimiláció nem kritikus probléma. „Először is abba kell hagynunk, hogy figyelmen kívül hagyjuk, vagy lenézzük azokat az amerikai zsidókat, akik nem vallásilag, hanem kulturálisan és történelmileg tartják magukat zsidóknak” – mondta.

A miniszter kijelentéseire Jonathan Greenblatt, az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezetője is reagált, aki szerint elfogadhatatlan a holokauszt kifejezést azokra a zsidókra használni, akik úgy döntenek, hogy nem zsidóval házasodnak össze. Ez bagatellizálja a holokauszt jelentőségét, elidegeníti egymástól a közösség tagjait, és mindössze arra jó, hogy viszályt keltsen és embereket sértsen meg – írta Greenblatt a Twitteren.

- Hirdetés -
- Hirdetés -
FORRÁSaxios.com