Izraelben született gyerekeket akarnak kiutasítani

Michael és édesanyja
Michael és édesanyja

Kedden reggel a belügyminisztérium rendőrei rajtaütésszerűen idegenrendészeti zárkába szállítottak több fülöp-szigeteki vendégmunkás édesanyát és Izraelben született gyermekeiket, hogy gyorsított bírósági eljárással repülőre tegyék, és kiutasítsák őket az országból.

A média és a közvélemény nyomására egyelőre hazaengedték őket, köztük az utóbbi napokban országosan ismertté vált 12 éves Michaelt, aki fülöp-szigeti édesanyától és török vendégmunkás édesapától született Tel-Avivban.

Osztálytársai és a jogvédők küzdenek érte, hogy Izraelben maradhasson, mert héber az anyanyelve, nem ismert más országot, itt élt egész életében, és kiutasítása esetén szüleinek is el kell válniuk egymástól, édesanyja vele tart, apja viszont Törökországba költözik, családját is felszámolják.

A keddi lapok kiemelték a szintén fogdába szállított fülöp-szigeti édesanyát, akit 5 és 8 éves, csak Izraelt ismerő gyermekeivel akarnak repülőre tenni, mert mint kiderült, a vendégmunkás nőknek tilos Izraelben maradniuk, ha teherbe esnek, itt nem szülhetnének, mert ezzel megszegik a vízumuk megadásakor elfogadott feltételeket.

A civil jogvédő szervezetek harcba szálltak a kiutasításuk ellen, és egyelőre kedden hazaengedték őket a bírósági procedúra néhány nap múlva esedékes következő lépéséig.

Az idegenrendészeti hatóságok igyekeznek a nyári hónapok alatt kitoloncolni ezeket a gyermekeket, mert eddig a fellebbezési bíróságok nem engedélyezték, hogy ezt az iskolai oktatás ideje alatt tegyék meg.

Osztálytársak tüntetnek Yehudon - fotó: Izraelinfo
Osztálytársak tüntetnek Yehudon – fotó: Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.