Volt egy népszerű, a KAN izraeli köztévé által készített és sugárzott dokumentumsorozat, melyben a jeruzsálemi körzeti rendőrség napi munkáját követték. A Jeruzsálemi körzet (Machoz Jerusalaim) című sorozatban adva voltak Jeruzsálem igen problematikus jellemzői: arabok, vallásos zsidók, ünnepek, szegénység, terror, szóval minden, ami egy sok akcióval járó és sikeres dokumentumfilmhez kell.

Egyébként nagyon profin meg volt csinálva, szép felvételek, érdekes rendőrök, egyéni sorsokkal. Néha rosszul döntöttek, és akkor a bíróság előtt is feleltek érte, néha nagyon emberségesek voltak, és nem pont a jogszabályok szerint jártak el, hagyták hazamenni a hajléktalant, kiskorúakat, nehogy a katonaságba sorozásnál a büntetett előélet miatt rossz ponttal induljanak…

Nagy volt a sorozat nézettsége, végre igazi akcióban láthatta az izraeli néző az erős izraeli fiúkat és lányokat, nem mű vérrel, mint a Faudában.

Néhány hónappal ezelőtt kialakult egy kisebb botrány, miután kiderült, hogy a rendőrség is adott pénzt a dokuhoz, és ezzel ugye meg is vette azt, tehát nem az igazi arcát mutatja be, hanem PR. De aztán elcsitult az ügy.

A napokban a Haaretz kinyomozta, hogy egy kelet-jeruzsálemi felvétel, ahol a hős rendőrök addig kutattak egy arab család házában, amíg fegyvert találtak, nem volt igaz. A filmben – állítólag fel is ismerhető arab polgár bemutatta, hogy helyben lezárták az ügyet, vagyis nem találtak nála semmit. Magyarul: a film készítői egyszerűen a jó hatás kedvéért odacsempésztek egy fegyvert, azt az “ügyes rendőrfiúk” megtalálták, és éljen az izraeli rendőrség!

Jobbra: A jelenet a "Jeruzsálemi körzetben", ahol a fegyvert "megtalálták". Balra: Szamer Szaliman a házának az alagsorában, a héten
Jobbra: A jelenet a “Jeruzsálemi körzetben”, ahol a fegyvert “megtalálták”. Balra: Szamer Szaliman a házának az alagsorában, a héten

Arabnak meg úgyis mindig van fegyvere, mindig bűnöző, mindegy, ha éppen speciel nem ez, hanem egy másik. Kompatibilis. A gyártók végül be is vallották, hogy meg volt rendezve. Tegnaptól a sorozat minden részét levette a tv adó. A ynet szerint a KAN és az IDF is felmondott minden együttműködést a producerekkel.

A sorozat utolsó részéből:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.