Nem adom a pénzem a kormány mikve-kampányához

542
Mikve – zsidó rituális fürdő - fotó: Daniel Ventura / Wikipedia
Mikve – zsidó rituális fürdő - fotó: Daniel Ventura / Wikipedia

Ha így folytatjuk, nemsokára a mikvében1 tett látogatásról szóló igazolást fognak kérni a női közönséget férfiaktól elválasztó előadás bejáratánál.

Ahelyett, hogy a nők elleni erőszak felszámolásába, vagy az óriási bérkülönbségek csökkentésébe fektetnének pénzt és energiát, a Netanjahu-Szmotrics-Licman kormány olyan vallási misszióba öl pénzeket, amely arra emlékezteti a nőket, hogy tisztátalanok, míg meg nem mártóznak a mikvében – írta a Haaretz.

Miért ellenzem teljes mellszélességgel a vallásügyi minisztérium egymillió sekeles kampányát, amely arra ösztönzi a nőket, hogy fürödjenek meg a mikvében?

Izraelben sok vallásos nő van, akik megmártóznak a zsidó rituális fürdőben. Joguk van hozzá. Természetesen lehetséges és szükséges megvizsgálni, hogy ezt valamennyien szabad akaratukból teszik-e, és nem azért, mert a férj / rabbi / közösség elvárja és megköveteli tőlük. De tegyük fel, hogy ők maguk akarják.De a Vallásügyi Minisztérium kampánya nem ezeket a nőket célozza meg. Azokhoz fordul, akik nem merülnek meg, hogy meggyőzzék őket, milyen nagyszerű dolog a mikvébe menni. Ezt vallási missziónak hívják. Ez törvénytelen, mert az állam nem költheti ilyesmire az adópénzemet. Ez nem valami magánvallási testület. Az állam mint állam nem folytathat vallási gyakorlatra agitáló kampányt. Főként nem olyan vallási gyakorlatra, amely úgy viszonyul a nőkhöz, mint tisztátalanokhoz, akiknek tisztulniuk kell.

Ugyanakkor elfogadom, hogy a mikvéket állami pénzekből tartják fenn, mert nem vagyok vallásgyűlölő, s elfogadom, hogy a zsidó állam támogatja a zsidó vallás intézményeit az én pénzemből (is). A nők pedig szabad akaratuk alapján élhetnek a lehetőséggel, amit én is megteremtek számukra. De csakis ha agymosás, propaganda és erőszak nélkül történik mindez.

Tehát kedves nőtársaim, ha nem akarjátok a Szolgálólány meséjének rabszolgaságában találni magatokat – le kell váltanunk ezt a kormányt!

  1. Mikve – zsidó rituális fürdő