“Halálos csapás” az izraeli demokráciára – újabb lépés a Bibiktatúra felé

Matanjahu Engelman, a Számvevőszék Netanjahu által kiválasztott új elnöke (Állami Főellenőr) megtiltotta az elszabadult költségvetési hiányról készített jelentés nyilvánosságra hozatalát, szerinte azt csakis a választások után lehet megjelentetni.

Matanjahu Engelman, a Számvevőszék elnöke - fotó: Wikipedia
Matanjahu Engelman, a Számvevőszék elnöke – fotó: Wikipedia

A Számvevőszék dolgozói és az ellenzék hevesen tiltakoznak, és a jelentés azonnali közzétételét követelik – mint arról a Calcalist című gazdasági lap beszámolt. Jair Lapidnak, a Kék-Fehér párt második emberének Matanjahuhoz elküldött levele szerint a jelentés nyilvánosságra hozásának megtiltása “halálos csapást” jelent a számvevőszék intézményére.

Sztav Safir, a Demokratikus Tábor politikusa szerint Bibi “háziasított számvevője” elrejti a kormány bizonyítványát, mely szerint az érdemjegy: “megbukott”. Revitál Szuad a Munkapártból úgy vélekedett, hogy a döntés felveti annak a gyanúját, hogy a számvevőszék a Likud oldalán beavatkozik a választási kampányba.

Lapid kapcsolatba lépett Engelmannal, és követelte, hogy jelentesse meg a még elődje, Joszef Sapiro idején elkészített jelentést a költségvetési hiány növekedéséről és a támogatott lakáshoz-jutási rendszerről, mert ezek elrejtése teljességgel ésszerűtlen a választások előestéjén. Lapid szerint erre még inkább szükség van, mivel az egyik jelentésben felmerült annak a gyanúja is, hogy a választások során a közzétett költségvetési adatok nem tükrözik a valóságot. “A választók alapvető joga, hogy megismerjék a valós adatokat” – tette hozzá.

És ez már nem az első botrány a nyár elején megválasztott számvevőszéki elnökkel kapcsolatban. A közelmúltban az is kiderült, hogy pár nappal megválasztása után titokban találkozott Netanjahuval, majd összehívta a három fős “engedélyezési bizottságot”, amely a kormányfő számára például korábban már elutasította Netanjahu kérelmét, hogy perköltségei fedezésére háromszázezer dolláros “kölcsönt” vegyen át milliomos amerikai üzletember unokatestvérétől, majd arra kötelezte Netanjahut, hogy adja neki vissza a mégis átvett háromszázezer dollárt.

Matanjahu Engelman a döntés megváltoztatását követelte a bizottság jogtanácsosaitól, akik tiltakozásból lemondtak hivatalukról. Ekkor új, nyolc fős, és csak részben jogászokból álló bizottságot állított fel olyanokból, akikről a helyi média sorra kiderítette, hogy a Likud és Netanjahu ismert támogatói. És ezzel megszűnt egy újabb eleme az alkotmányos demokrácia működését biztosító fékeknek és ellensúlyoknak, s Izrael újabb lépést tett a diktatúra, ahogy errefelé mondják a Bibiktatúra felé.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.