Netanjahu és Johnson: Irán nem juthat atomfegyverhez

Boris Johnson és Benjamin Netanjahu Londonban - fotó: Haim Zach / GPO
Boris Johnson és Benjamin Netanjahu Londonban - fotó: Haim Zach / GPO

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Boris Johnson brit miniszterelnök londoni találkozójukon egyetértettek abban: meg kell akadályozni, hogy Irán atomfegyverhez jusson – közölte a brit kormányfői hivatal csütörtökön.

“A miniszterelnökök egyetértettek annak szükségességében, hogy megakadályozzák Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson, és megfékezzék további destabilizáló viselkedését. A brit kormányfő párbeszédet és diplomáciai megoldást sürgetett” – mondta a brit kormány egyik szóvivője. Hozzátette: Johnson már alig várja, hogy betekintést nyerhessen az Egyesült Államoknak az izraeli-palesztin konfliktus rendezését célzó javaslataiba.

Netanjahu méltatta a brit kormányfőt az antiszemitizmus elleni rendíthetetlen álláspontja és Izrael biztonságának támogatása miatt.

Boris Johnson és Benjamin Netanjahu Londonban - fotó: Haim Zach / GPO
Boris Johnson és Benjamin Netanjahu Londonban – fotó: Haim Zach / GPO

Az izraeli miniszterelnök még útban Londonba, a kormánygépen adott nyilatkozatában felszólította a nagyhatalmakat, ne bocsátkozzanak párbeszédbe Iránnal.

“Ez nem annak az ideje, hogy tárgyaljunk Iránnal. Ez az Iránra gyakorolt nyomás fokozásának ideje” – hangoztatta Netanjahu.

- Hirdetés -

Az izraeli kormányfő kijelentését megelőzően Donald Trump amerikai elnök jelezte egy találkozó lehetőségét Haszan Róháni iráni államfővel az iszlám köztársaság nukleáris programja és az emiatt elrendelt szankciók miatt kialakult válság rendezésére. A Reuters hírügynökség meg is jegyezte, hogy ez ritka esete a nyilvánosságra került nézeteltéréseknek Netanjahu és Trump között. Az izraeli miniszterelnök korábban Franciaországnak is azt tanácsolta, hogy álljon el diplomáciai közvetítési kísérleteitől.

Róháni szerdán jelentette be, hogy Irán szeptember 6-tól egy harmadik fázisban tovább korlátozza a 2015-ös többhatalmi atomalkuból fakadó kötelezettségvállalásait, és az urándúsításhoz használt korszerű centrifugák fejlesztésébe kezd.

Netanjahu ezt újabb kötelezettségszegésnek, illetve provokációnak nevezte Irán részéről.

Az izraeli miniszterelnök a nap folyamán Mark Esper amerikai védelmi miniszterrel is találkozik Londonban. Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter, akit a Jediot Aharonot című újság honlapja, a ynet idézett, arról beszélt, hogy Netanjahu és Esper a Szíria, Libanon és Irak térségében zajló minden eseményt meg fognak beszélni, ami a Reuters szerint burkolt utalás a titkos izraeli katonai műveletekre a régióban.

- Hirdetés -