A kormány utólag jóváhagyott egy törvénytelen telepet Ciszjordániában

135
A Mikve a településen - fotó: wikipedia
A Mikve a településen - fotó: wikipedia

Az izraeli kormány a Jordán-völgyben vasárnap tartott – a parlamenti választások előtti utolsó – ülésén utólag jóváhagyta egy eddig törvénytelennek minősített telep létjogosultságát Ciszjordániában – jelentette a Jediot Aharonot című újság honlapja, a ynet.

A kormány utólag hivatalos kolóniává minősítette a Jerikó palesztin várostól északra, 1999-ben illegálisan létrehozott Mevoot Jericho nevű izraeli telepet.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a lap szerint azért nem a megszokott helyszínen, Jeruzsálemben, hanem a Jordán folyó völgyében tartotta meg az utolsó kormányülést, hogy ezzel is kiemelje néhány napja tett választási ígéretét, amely szerint győzelme esetén annektálja ezt a Ciszjordániát Jordániától elválasztó, stratégiailag fontos területet.

Az ülésen a kormányfő emlékeztetett Donald Trump amerikai elnök szombati Twitter-bejegyzésére, amely amerikai védelmi szövetséget ígért Izraelnek. “Beszéltem Donald Trump elnökkel a hét végén, és egyetértettünk abban, hogy történelmi védelmi szövetséget dolgozunk ki Amerika és Izrael között” – mondta Netanjahu.

Megismételte a múlt héten tett ígéretét arról, hogy új kormánya majd kiterjeszti az izraeli szuverenitást a Ciszjordániában lévő Jordán-völgy, valamint a Holt-tenger északi partvidéke felett, és Izraelhez csatolja az ott található izraeli telepeket.

A kormány megbeszélésére felállított rendezvény-sátorban Netanjahu bejelentette, hogy az 1967-ben Jordániától elfoglalt Jordán-völgye lesz az ország keleti határa, melynek települései hivatalosan is Izraelhez tartoznak majd.

Netanjahu annektálási ígérete nemzetközi bírálatokat váltott ki, az Európai Unió és Szaúd-Arábia is tiltakozott, mert a tervbe vett lépés szerintük lángba boríthatja a Közel-Keletet, és ellehetetleníti a jövendő palesztin állam létrehozását Ciszjordániában.

Izraelben széles körben a jobboldali szavazótábor mozgósítására irányuló kampányfogásnak tekintették az ígéretet, s az ellenzéki pártok hangsúlyozták, hogy Netanjahunak több mint egy évtized állt rendelkezésére ehhez a döntéshez, mégsem tette meg, noha 2009 óta áll az izraeli kormányok élén.