“A Peresz Béke- és Innovációs Központba látogatók előtt feltárul Izrael állam ámulatba ejtő története alapításától napjaink startup-nemzetéig. A túlélők államából gazdasági és innovációs nagyhatalom lett, ahol olyan úttörő találmányokat fejlesztettek ki, amelyek nem csak büszkeségre adnak okot, de további gazdasági- és modernizációs fejlődés alapjául is szolgálnak.
Micsoda merészség kell ahhoz, hogy egy óriási nehézségekkel megküzdeni kényszerülő,  parányi ország lakói már a kezdetektől fogva olyan forradalmi találmányokat dolgozzanak ki, amely egész világunk mindennapjaira hatással vannak. Az Izraelben kifejlesztett, az ország gazdaságához képest kiemelkedő arányú forradalmi találmányoknak köszönhetően hívják Izraelt – helyesen – startup-nemzetnek.”

Peresz Központ
Fotó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo

A fenti sorokat a Peresz Központban tett látogatás során találtam a pódiumon felejtve. Ismeretlen szerzője egy ott rendezett nyári program záró rendezvényén üdvözölte a résztvevőket – 85 különböző hátterű helyi önkormányzat több, mint 3000 diákját, akik egy innovációs és vezetőképző kurzuson vettek részt. A köszöntő szerint ott ötleteket és eszközöket kaptak ahhoz, hogyan birkózzanak meg a 21. század társadalmi és gazdasági kihívásaival, hogyan hozzanak maguk is létre sikeres gazdasági modelleket és innovatív találmányokat, és – a SpaceIL projekt példájából tanulva – ne torpanjanak meg az esetleges sikertelenségek miatt sem.

Kilátás a Peresz Békeközpont Auditoiumából - fotó: Roi Boshi / Wikipedia
Kilátás a Peresz Békeközpont Auditoiumából – fotó: Roi Boshi / Wikipedia

Ennél jobb bevezetőt nem is találhattam volna a Peresz Központ bemutatására, amelyet mostantól egy interaktív kiállítás keretében, tárlatvezetéssel lehet látogatni (kizárólag előzetes jegyvásárlással itt). Az Izraeli Innovációs Központ bemutatja a Peresz Békeközpont mintegy húsz éves tevékenységét, az alapító Nobel-békedíjas Simon Peresz életútját és munkásságának legfontosabb állomását. Ennek a szimbóluma ez, az együttélés, a regionális együttműködés és a béke elősegítése, valamint az innováció, a fejlődés és a technikai és társadalmi vívmányok támogatására létrehozott tudásközpont.

Fotó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo

A kiállítás első része egy vizuális installáció, amelyben azok a világszinten is jelentős izraeli találmányok kaptak helyet, amelyek a mezőgazdaságban, az orvostudományban, a számítógépek és a high-tech terén az egész emberiség számára értékesek és elengedhetetlenek, egyszóval világmegváltóak.

Innen indul a vezetett látogatás a kiállítás első termébe, ahol életnagyságban találkozhatunk a legismertebb és eddig legmeghatározóbb gazdasági és társadalmi fejlesztések kivitelezőivel. Tudósok, feltalálók, civil aktivisták, többek között a Waze, a Checkpoint, a Knefaim sel Krembo, a Copaxon, a Mobileye fejlesztői hologramok által személyesen mesélik el, hogyan születnek az innovatív ötletek, de arra is kitérnek, milyen nehézségekbe és akadályokba ütköztek ők maguk életük és a fejlesztésük során, mit tanácsolnak egy kezdő innovátor számára, mi a sikerük “titka”.

https://www.peres-center.org/innovation-center/explore/main-exhibit/holograms/

A koktél paradicsomtól és a csepegtetős öntözésig, a disk-on-keytől a Holdig egy idővonalra és több területre szedve még közelebbről, érintéses-interaktív-versenyzős kiszerelésben foglalja össze a következő, Innovatív Nemzet nevű terem a mindannyiunkat körülvevő technikai újításokat az államalapítástól napjainkig.

A következő állomás Simon Peresz dolgozószobája, ahol megismerjük a kétszeres miniszterelnök és Izrael 9. államelnökének hosszú és sokrétű élettörténetét, amely párhozamosan zajlott Izrael állam történetével. Peresz politikai karrierje mellett többek között az izraeli gazdaság, a legfontosabb katonai ipari technológiák, az 1980-as évektől pedig a beinduló start-up vállalatok gazdasági alapjait is megteremtette. Utolsó napjait is a nanotechnológia és az agykutatás fontosságának forszírozásával töltötte.

2016-ban tették le a jaffói Peresz Központ alapkövét, ahol ezeket mondta: “Bebizonyítjuk, hogy az innováció nem ismer megkötéseket, határokat. Az innovációnak köszönhetően a nemzetek, az emberek kommunikálhatnak. Ez minden fiatalnak – legyen zsidó, keresztény vagy muszlim – egyformán megadja a lehetőséget, hogy a tudománnyal és a technológiával foglalkozzon.”

Fotó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo

Ezután a Kapszulában VR szemüveggel a jövőben találjuk magunkat, ahol természetesen az ott ránk, az emberiségre váró kihívásokat kell megoldani a holnap technológiáinak segítségével: digitális gyógyászat, élelmiszer-technológiák, okos-közlekedés, nano-robotok, emberi élet a világűrben – mindezek itt virtuálisan kézzelfogható közelségben vannak és “felhasználhatóak”.

A látogatást a jelenleg fejlesztés alatt álló találmányok bemutatása zárja. Izraelben bármely adott pillanatban több, mint 5000 induló startup vállalkozás működik a mezőgazdaság, a vízipar, a cyber, a biztonság, az űrkutatás, a mobil eszközök, az ipar, az élelmiszer, a közlekedés, a megújuló energiák, a videó, a játékok, az orvostudomány, a tudomány és a kutatás területein. Ehhez jönnek a nemzetközi cégek izraeli kutatási és fejlesztési központjai és a már működő izraeli vállalatok, amelyek szintén folytatják fejlesztéseiket. Az időnként frissülő kiállító részleg ezeket a legújabb, legígéretesebbnek látszó úttörő vállalatokat és a fejlesztéseiket mutatja be, ezeknek egy részét helyben ki is lehet próbálni, meg lehet kóstolni.

https://www.peres-center.org/innovation-center/explore/temporary-exhibit/

Simon Peresz azért tartotta fontosnak a Központ megalapítását, hogy a világ minden tájáról származó fiatalokat a technológia, a tudományos kutatás iránti lelkesedére ösztönözze. A jaffói tengerpartra néző, modern épületben angol, ivrit és arab nyelvű vezetéssel látogatható kiállítás érdekes, modern, megható és valóban inspiráló – kicsiknek, unatkozó tizenéveseknek és múzeum-járta felnőtteknek is tartalmas szórakozást nyújt.

Fotó: Politzer Maymon Krisztina / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.