Netanjahu elítélte a török erők fellépését

Egyértelműen elítélte csütörtökön a török erők fellépését Benjamin Netanjahu izraeli ügyvivő miniszterelnök, aki óva intett a kurdok elleni etnikai tisztogatásoktól, és humanitárius segítségnyújtást ajánlott fel a kurdoknak.

Izrael határozottan elítéli a szíriai kurd területek török megszállását, és óva int a kurdok elleni etnikai tisztogatásoktól Törökország és szövetségesei részéről – fogalmazott Netanjahu egy közleményben. Izrael kész humanitárius segítséget nyújtani a bátor kurd embereknek – tette hozzá.

Önmérsékletre és a további lépéseik alapos megfontolására szólította fel az Észak-Szíriában szemben álló feleket az elkezdődött török hadművelettel kapcsolatban Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója csütörtökön Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

Mint mondta, a visszafogottságra azért van szükség, hogy a politikai rendezés ne szenvedjen kárt. Hangsúlyozta, hogy a Szíriában folytatott hadművelet során meg kell kímélni a polgári lakosságot. Rámutatott, hogy a stabilizáló intézkedéseket az összes etnikai és vallási csoport érdekeinek figyelembe vételével kell alkalmazni.

Usakov hangsúlyozta, hogy Oroszország megértéssel viszonyul Törökország határvédelemmel kapcsolatos aggályaihoz, de felhívta a figyelmet arra, hogy vannak kulcsfontosságú nemzetközi jogi normák, amelyek a terrorizmus elleni harc és a szíriai béke helyreállítását célzó közös erőfeszítések alapját jelentik.

Ezek közül első helyen Szíria területi épségének és szuverenitásának tiszteletben tartását említette meg.

Közölte, hogy a tervek szerint október 29-én ül majd össze a szíriai alkotmányozó bizottság. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ezt Törökország semmilyen óvatlan lépéssel ne hiúsítsa meg.

Usakov azt is bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök október 14-én és 15-én Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe utazik.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön az Iszlám Állam terrorszervezet újbóli megerősödésére figyelmeztetett. Macron Lyonban mondott beszédében felhívta arra a veszélyre is a figyelmet, hogy az iszlamisták újjáépíthetik kalifátusukat. A felelősséget ezért a kockázatért Törökországnak kell vállalnia – jelentette ki.

„A lehető leghatározottabban elítélem a Szíriában egyoldalúan indított katonai offenzívát, és felszólítom Törökországot, hogy a lehető leghamarább vessen véget a műveletnek” – hangsúlyozta a francia államfő.

A nap folyamán Franciaország bekérette a török nagykövetet az ügyben. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel összefüggésben kijelentette: a török katonai művelet az európai országok biztonságát veszélyezteti, ezért véget kell vetni a hadműveletnek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.