Ismét egyszerre több rakétát lőttek Izraelre a Gázai-övezetből – Izrael válaszcsapást mért

Több hetes viszonylag nyugalmas időszak után egyszerre több rakétát lőttek a Gázai övezetből a környező izraeli területekre – jelentette a 13-as kereskedelmi televízió híradása péntek este.

Az övezettel szomszédos izraeli településeken éppen a szombati pihenőnap előtti ünnepi vacsorájukat fogyasztották az emberek, amikor megszólalt a rakétákra figyelmeztető riasztás.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint a vaskupola nevű légvédelmi rendszer a levegőben elfogott hét lövedéket. A tévé szerint egy rakéta csapódott egy Szderot városban lévő lakóházba, de a lakók az óvóhelyen voltak, és nem sérültek meg.

A rakétabecsapódás helyszíne Szderotban
A becsapódás következtében több autóban is kár keletkezett

A Gázai rakéták semlegesítése a határ közelében:

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint az izraeli hadsereg az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezet egyik gázai vezetőjét, Baha Abu al-Atát teszi felelőssé a rakétaesőért, aki elutasítja az övezetet uraló radikális iszlamista terrorszervezetnek, a Hamásznak a fennhatóságát szervezete fölött.

Előzőleg már csütörtök este is kilőttek egy rakétát Izrael felé, amit a levegőben megsemmisített az izraeli légelhárítás, s amit izraeli ellencsapás követett két Hamász álláspont ellen az övezet északi részén.

Alon David, a 13-as televízió katonai szakértője szerint az Izrael déli részén, a Gázai övezetnél történt rakétatámadások mögött Irán, illetve az általa irányított gázai szervezet állhat, s az akció esetleg egy Izrael északi határvidékét fenyegető, szintén Teheránból vezényelt, komolyabb katonai akció előkészítése lehet. (MTI)

A légierő éjszaka (péntek és szombat között) válaszul terrorista célokat támadott a Gázai övezetben.

A hadsereg nyilvánosságra hozott egy felvételt az éjszakai légitámadásról:

Az IDF szóvivője szerint számos Hamász célpontot megsemmisítették, ideértve a szervezet tengeri haderőinek katonai létesítményét, a légvédelmi rendszer egy részét, fegyvergyártási helyeket, kiképző létesítményeket és szárazföldi infrastruktúrákat. A palesztinok arról számoltak be, hogy egy embert meghalt, és két másik súlyosan megsérült. Hozzátették azt is, hogy az izraeli légi járművekre légvédelmi tüzet lőttek.

A Hamasz egyik katonai létesítménye, melyet a hadsereg megsemmisített – fotó: IDF
A Hamasz haditengerészetének izraeli válaszcsapásban támadott létesítménye – fotó: IDF

A palesztin oldalról így nézett ki az izraeli válaszcsapás: