Izrael visszaad Jordániának két bérelt területet

Naharajim - fotó: Wikipedia
Naharajim - fotó: Wikipedia

Izrael visszaszolgáltat Jordániának két bérelt területet, miután Ammán nem hosszabbította meg – a két ország közötti béke jelképének számító – 25 évre szóló bérlet hatályát.

II. Abdalláh jordániai király tavaly október végén jelentette be, hogy Jordánia nem újítja meg az Izraellel 1994-ben kötött békemegállapodáshoz csatolt két jegyzőkönyv hatályát, amelyek lehetővé tették a zsidó államnak a hasemita királyság két kicsiny térségének, Bakurának (izraeli nevén Naharajim) és Gamrnak (Cofar) a 25 évre szóló bérletét. Az izraeli vezetés hosszabbításra vonatkozó kérelmét elutasította a jordániai kormány.

Az izraeli hadsereg szombaton lezárta A béke szigeteként ismert Naharajim/Bakura területére vezető átjárót – jelentette az izraeli sajtó. A nap folyamán izraeli állampolgárok százai látogattak a határtérségbe, hogy búcsút vegyenek a területtől.

Bakura szigete a Jordán és a Jarmúk folyók összefolyásánál található a Galileai-tótól délre, míg Gamr egy a Holt-tengertől délre fekvő 405 hektáros mezőgazdasági terület.

Egyiptomot követően Jordánia volt a második arab állam, amely békemegállapodást kötött Izraellel. A jordániai uralkodóra azonban nagy belpolitikai nyomás nehezedik, hogy keményebb politikai irányvonalat kövessen Izraellel szemben a palesztin-izraeli konfliktus miatt. Jordánia palesztin menekültek millióit fogadta be.

1997 márciusában egy zavart elmeállapotú jordániai katona nyitott tüzet egy turistacsoportra A béke szigetén. A lövöldözésben hét izraeli diáklány vesztette életét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.