Netanjahu Bennetet nevezte ki védelmi miniszternek

Naftali Bennett - fotó: Shutterstock
Naftali Bennett - fotó: Shutterstock

Benjamin Netanjahu, az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke a keményvonalas jobboldali Naftali Bennetet, az Új Jobboldal nevű párt egyik vezetőjét nevezte ki védelmi miniszternek – jelentette az izraeli közszolgálati rádió pénteken.

A rádió értesülése szerint Netanjahu pénteken hivatalában találkozott Naftali Bennettel, felajánlotta neki a védelmi tárcát, amit a politikus elfogadott. A lépést a kormány következő, vasárnapi ülésén fogják megszavazni a kabinet tagjai.

Azt is bejelentették, hogy a szeptember 17-én megválasztott jelenlegi kneszetben (parlamentben) a két párt szövetségre lép, közös frakcióban fognak politizálni. Bennet kinevezése az új izraeli kormány létrejöttéig érvényes.

A jobboldali pártok üdvözölték a lépést, az ellenzéki, centrista Kék-Fehér párt viszont élesen bírálta. A Kék-Fehér szerint Netanjahu ahelyett, hogy a választók akaratának megfelelő kormányt támogatná, továbbra is a számára mentelmi jogot biztosító pártok blokkját erősíti.

“Netanjahu szokás szerint szűk és személyes politikai érdekéből nevezte ki cinikusan Bennetet, nem pedig a biztonsági erők és Izrael Állam érdekeinek figyelembevételével. Izrael olyan miniszterelnököt érdemel, akinek Izrael áll az első helyen. A Kék-Fehér továbbra is kormány, és azon belül egységkormány kialakítására törekszik” – hangoztatta a Kék-Fehér.

A helyi elemzők szerint Netanjahu azért ajánlott miniszteri tárcát Bennetnek, mert attól tartott, hogy riválisa, a Kék-Fehér élén álló Beni Ganz átcsábítja a saját kabinetjébe, megtörve a jobboldali-vallásos blokkot, miután ezen a héten tárgyalásokat folytattak egymással.

A jelentős katonai tapasztalatokkal kevésbé rendelkező Naftali Bennet a 2015-ös – a Gázai övezetet uraló Hamász szervezet elleni – Erős szikla hadművelet idején keményebb katonai fellépésre szólított fel a gázai fegyveresek ellen.

Avigdor Liberman lemondása, 2018 novembere óta Benjamin Netanjahu kormányfőként maga vezette a védelmi tárcát.

Izraelt tavaly december óta átmeneti kormány irányítja, mivel akkor feloszlatta magát az utolsó olyan parlament, amely kormányt alakított soraiból. A kormányalakítással ezután ismét megbízott Netanjahunak ez nem sikerült sem az áprilisi, sem a szeptemberi választások után.

Október végén ezért Ganz kapott kormányalakítási megbízást Reuven Rivlin államelnöktől. Ennek lejártáig még tizenkét napja van.

Ganz pénteken kijelentette, hogy kételkedik a Likud azon szándékában, hogy egységkormányt szeretne alakítani, s mert a Likud továbbra is ragaszkodik a jobboldali és vallásos pártokból álló blokkhoz, “megvizsgálja az alternatívákat”.

A Kék-fehér vezetője azzal vádolta meg Netanjahut, hogy egy éven belül a harmadik választásokra törekszik, ami szerinte katasztrófát jelentene az országnak. Az esetleges alternatívát egy kisebbségi kormány létrejötte jelenthetné, amit kívülről támogatna az arab pártok szövetsége, és Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja.

A Háárec című lapban megjelent elemzés szerint ha ezt a kormányt sikerülne megszavaztatnia, akkor ha egy nappal később meg is buktatnák – és új választásokat írnának ki –, már egy Ganz vezette átmeneti kormány készülne az új, harmadik választásokra. A közvélemény-kutatók szerint az újabb választások sem hoznának jelentős változást a pártok számára.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.