Beni Ganz - fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo
Beni Ganz - fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

A héten Beni Ganznak vissza kell adnia mandátumát Rivlin köztársasági elnöknek, ha nem sikerül kormányt alakítania. Pezseg az internet, Izrael népe rengeteg üzenetet küld hozzá. Ezekből közlünk egyet. Nicán Horovic szombati írása a Facebookon:

Három nap múlva lejár Ganz kormányalakítási felhatalmazása. Valódi lehetőség van rá, és ezt teljes felelősséggel állítom, hogy a Kék-Fehér vezetésével – Netanjahu nélkül – válságkezelő kormány alakuljon.

Netanjahu tudja ezt. Azt is tudja, hogy ha ez megtörténik, szétfoszlanak az immunitásról szőtt álmai. Mint minden bűncselekménnyel vádolt gyanúsítottnak, meg kell majd birkóznia a vele szemben felhozott súlyos vádakkal. Ez a forgatókönyv elveszi a józan eszét, és ennek árát az egész ország fizeti. Bennett védelmi miniszterré való esetleges kinevezése, az arab állampolgárokkal szembeni csúnya uszítás, és enyhén szólva is kétségbe vonható biztonsági eszkaláció egy közhatalom nélküli, átmeneti kormány alatt.

Sajnos úgy tűnik, a Kék-Fehér vezetői beleesnek Netanjahu számukra létrehozott átlátszó csapdájába, és haboznak a merész döntés meghozatalában, egy valódi változást hozó kormány létrehozására.

Ha a Kék-Fehér nem szabadul meg ettől a blöfftől, ha Netanjahu karjaiba szaladnak, azzal ezüst tálcán adnak neki mentességet, és áldásukat adják egy rasszista jobboldali kormányra. És ha ez nem elég, akkor a legjobb, ha megértik, hogy egy ilyen gyáva döntés a Kék-Fehér politikai végét fogja jelenti, és nem marad valódi alternatíva.

Nagyon dolog történik itt – az izraeli arab állampolgárok és képviselőik a kneszetben érdeklődnek az együttműködés és a befolyás iránt. Szeretnék, ha a kormány őket is számításba venné, foglalkozna a köreikben dúló erőszakkal, az arab közösségek elfogadhatatlan elhanyagoltságával, és e-mellett a békére törekednek. De ahelyett, hogy ezt üdvözölnék, és e-mögé állítanák a józan politikai tábor egészét, a Kék-Fehér lenyeli a Netanjahu nyújtotta méregtablettát.

A Hamásszal való együttműködés rendben van – ahogyan azt Netanjahu teszi –, a gázai kormányzó szervezet hatalmának megőrzésével és erősítésével, valamint a velük való rendszeres tárgyalások folytatásával semmi gond. De együttműködni Izrael arab polgárainak képviselőivel? Az nincs rendben? Miért?

Biztató tudni, hogy a nyilvánosság jobban érti a dolgokat. A katonai rádió felmérése szerint a legtöbb baloldali és centrista szavazó – s különösen a Ganzra szavazók – támogatják a baloldali-centrista kormány létrehozását, amelyet a közös arab lista kívülről támogat.

Miért? Mert a kormány megváltoztatása mellett szavaztak. Valami mást akartak – semmi többet.

Ha Kék-Fehérben nem térnek magukhoz most, mielőtt a mandátum lejár, akkor hamarosan választaniuk kell egy jobboldali, Netanjahunak mentelmi jogot adó kormány, vagy egy újabb választási forduló között. És én állítom – egy ilyen helyzetben már jobbak a választások, mint hogy újra évekig uralkodni hagyjuk Netanjahut. Mindent megteszünk, hogy győzzön a logika és az igazságosság.

Sabat Salom, Nican.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSFacebook